Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lezuhant az egyik legmodernebbnek tartott gép

Szöveg: JETfly Magazin |  2009. március 26. 10:44

Tegnap, helyi idő szerint 10 óra után nem sokkal lezuhant egy F-22A Raptor harci repülőgép Kalifornia államban. A baleset során David Cooley, a gyártó cég 49 éves, rendkívül nagy tapasztalattal rendelkező veterán berepülőpilótája életét vesztette.

Az Egyesült Államok és egyben a világ legmodernebb és legnagyobb harcértékű, ötödik generációs vadászgépe a Lockheed Martin által gyártott Raptor, melyből eddig több mint százharminc darabot rendszeresített a légierő.

A szerencsétlenül járt repülőgép az Edwards légitámaszpontról szállt fel és a bázistól mintegy 50 kilométerre észak-keletre a Mojave sivatagban csapódott a földbe. Az azonnal riadóztatott mentőalakulatok a pilótát kórházba szállították, azonban életét már nem sikerült megmenteni.

A repülőgép az Edwards légitámaszponton állomásozó 412. Ezred 411-es Teszt Századába tartozott.

Az F-22A Raptor a világ jelenlegi egyetlen, szolgálatban álló ötödik generációs harci repülőgép típusa. A darabonként mintegy 200 millió dollárba kerülő repülőgép csökkentett érzékelhetőséggel rendelkezik, modern elektronikai rendszerei és nagy teljesítményű hajtóművei révén napjaink legnagyobb harcértékű vadászrepülőgépének tekinthető.

Bár már több mint 130 darab áll rendszerben a Raptorból, éles hadműveletben még nem vetették be őket. Egy korai prototípus még 1992-ben zuhant le, majd 2004-ben egy tesztpéldány veszett oda, mindkettő az elektronikus kormányvezérlő rendszer hibája miatt.

 

A jelenlegi baleset okai még nem ismertek

David Cooley 2003-ban, 21 év szolgálat után a légierőtől ment nyugdíjba és csatlakozott a Lockheed Martin berepülő csapatához. Részt vett az F-22A Raptor tesztelésében és segítette a légierőt az új gép szolgálatba állításához szükséges tapasztalatok megszerzésében. Az Edward légitámaszponton állomásozó alakulat parancsnoka az elhunyt pilótát kiváló szakembernek, jó katonának és igaz barátnak jellemezte. Halála mélyen megrendítette a bázis személyzetét és az F-22A Raptort üzemeltető műszakiakat, pilótákat.

A nagyszerű berepülőpilótát a Lockheed Martin is gyászolja, a cég sajtóközleményben fejezte ki együttérzését az elhunyt családjának.

A baleset okainak kivizsgálását a légierő szakemberei és a repülésbiztonsági hivatal illetékesei haladéktalanul megkezdték. Arról egyelőre nincs információ, hogy a baleset miatt repülési tilalom alá vonják e az F-22A Raptor típust. Ez a döntés ugyanis jelentős kihatással lenne az Egyesült Államok légvédelmére…