Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pakisztániak segítik a tálibokat

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. március 26. 9:39

A pakisztáni katonai hírszerzés egyes tagjai pénzzel, eszközökkel és stratégiai tanácsokkal segítik az afganisztáni tálib lázadókat. Munkájukat a pakisztáni hírszerzés (ISI) vezetése hangolja össze – állította csütörtöki számában a The New York Times.

Pakisztáni tisztségviselők elismerték, hogy tudnak ilyen kapcsolatokról, de szerintük a lázadók ettől nem lesznek erősebbek

Az ISI tagjai rendszeresen találkoznak tálib vezetőkkel és megbeszélik velük, hogy a lázadók milyen stratégiát kövessenek az afganisztáni választások közeledtével: növeljék-e vagy éppen csökkentsék a koalíciós erők elleni támadásaikat.

Amerikai tisztségviselők a lapnak elmondták, hogy a lázadók és a pakisztáni ügynökök közötti kapcsolattartásra elektronikus felderítés és bizalmas informátorok révén derítettek fényt.

A legfrissebb információk szerint a pakisztáni hírszerzés több afganisztáni lázadót támogat, többféle módon is.

Washington már többször tiltakozott Pakisztánnál az ISI és az afgán lázadók kapcsolattartása miatt, először több mint egy évvel ezelőtt, de az iszlámábádi vezetés mindig tagadta, hogy létezne ilyen kapcsolat.

CímkékAfganisztán