Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Libanonba készülnek

Szöveg: Kelemen Ilona | Fotó: a szerző felvételei |  2022. április 30. 14:52

Véget ért a Libanoni Békefenntartó Misszióba (United Nations Interim Force in Lebanon – UNIFIL) készülők békeműveleti képzése Szolnokon. Az Egyesült Nemzetek Szervezete missziójába, szakaszkötelékbe tervezett katonák részére április 19-29. között tartottak felkészítést az MH Béketámogató Kiképző Központban.

UNIFIL felkészülés (1)

A misszió-orientált, hadszíntérspecifikus felkészítés során a katonák megismerkedtek – egyebek mellett – a libanoni konfliktus történelmi gyökereivel, kialakulásával, a misszió mandátumával, feladatával, az aktuális biztonsági kockázatokkal, veszélyekkel, a közel-keleti ország kulturális, vallási és földrajzi sajátosságaival, valamint feldolgozták az ENSZ által meghatározott ismereteket (Core Pre-deployment Training Materials 2017 – CPTM) is. A tanmenet része volt a békeműveletek jogi szabályozása, az alapvető emberi jogok, a civilek és gyermekek-, a környezeti és természeti erőforrások védelme, valamint az ENSZ rendőri erők bemutatása is. 

A felkészülők mindemellett elsajátították az angol nyelvű rádió hírváltás szabályait, a rögtönzött és egyéb robbanóeszközök elleni védelem alapjait, valamint bővítették az elsősegélynyújtással kapcsolatos ismereteiket, és részt vettek békeműveleti lőgyakorlaton.

A kéthetes felkészítés a tanfolyam elvégzését igazoló oklevelek átadásával ért véget.