Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Líbia megsegítéséről tárgyalnak az uniós védelmi miniszterek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. szeptember 22. 20:06

Az új líbiai biztonsági erők megteremtésének támogatási módozatairól is véleményt cserélnek egymással az EU-országok védelmi miniszterei, amikor szeptember 22-23-án, csütörtökön és pénteken kötetlen találkozót tartanak a soros EU-elnökség területén, a lengyelországi Wroclawban.

Brüsszeli diplomaták azt mondták, hogy nem egységes uniós támogatásról lenne szó, hanem az egyes EU-országok által kétoldalú alapon Líbiának nyújtandó segítségről, amit az uniós tagállamok összehangolnának egymással a fölösleges párhuzamosságok elkerülése, az ésszerű feladatmegosztás érdekében. Egyebek közt felmerült a líbiai határőrség, illetve a készenléti rendőri erők kiképzésének a gondolata.

Az EU védelmi minisztereinek informális találkozóján szó lesz ezen felül az Atalanta nevű tengeri művelet meghosszabbításának a tervéről. Ez a manőver 2008 vége óta folyik az Indiai-óceánon, illetve az “Afrika szarva" körüli tengerrészeken azzal a céllal, hogy megfékezzék a szomáliai kalózokat.

Szomáliát az utóbbi időben egyre gyakrabban emlegetik nyugati biztonsági stratégák mint olyan térséget, ahová bizonyos mértékig áttevődött a nemzetközi terrorizmus súlypontja, párhuzamosan az al-Kaida terrorhálózat egyre drámaibb vérveszteségeivel. A Szomáliában ténykedő al-Shabaab terrorszervezetre – amely nyugati terrorelhárító szakemberek szerint kimutatható módon kapcsolódott egyfelől az al-Kaidához, másfelől a tengeri kalózokhoz – “feljövőben levő" regionális veszélyforrásként tekintenek. Az EU ugyanakkor arra igyekszik összpontosítani a térségben, hogy a hatékony kormányzati struktúrák megteremtésének támogatásával bomlassza a “zavarosban halászó" kalózok szárazföldi hátországát. Mellesleg az al-Shabaab kalózkikötőt is “üzemeltet" jelenleg Szomália tengerpartján – hangzott el egy minapi brüsszeli biztonságpolitikai fórumon.

Ugyancsak téma lesz az uniós védelmi minisztereik wroclawi találkozóján a katonai beszerzéseknek a tagországok közötti jobb megosztása, illetve összehangolása, amivel a mostani nehéz pénzügyi helyzetben igyekeznek lépést tartani az igényekkel, nem tovább nyújtózva, mint ameddig a védelmi takaró ér.