Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Litvániába látogatott a Magyar Honvédség parancsnoka

Szöveg: a Magyar Honvédség Parancsnoksága | Fotó: a parancsnokság felvételei |  2022. szeptember 21. 10:46

Hivatalos látogatást tett Litvániában dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, akit Valdemaras Rupšys altábornagy, a Litván Fegyveres Erők vezérkarfőnöke és Mindaugas Steponavičius dandártábornok, a Litván Fegyveres Erők törzsfőnöke fogadott katonai tiszteletadás mellett szeptember 19-én, hétfőn, Vilniusban.

Vilnius_9

A többnapos látogatás során a Magyar Honvédség parancsnoka plenáris tárgyalást folytatott a Litván Fegyveres Erők vezérkarfőnökével és a Litván Fegyveres Erők törzsfőnökével. A plenáris megbeszélésen Ruszin-Szendi altábornagy elmondta, hogy az Európai Uniós és NATO tagságunk egy biztos keretet ad a különböző területeken folytatott együttműködésekhez. Magyarország elkötelezett a Litvániával való kétoldalú együttműködések erősítése és a V4 csoport balti országokkal való együttműködése kapcsán is. A parancsnok kiemelte, hogy Magyarország és Litvánia kétoldalú védelmi együttműködése egészen 1997-ig nyúlik vissza, és ez a kapcsolat folyamatosan hozzájárul Litvánia, valamint a régió biztonságának erősítéséhez. Ezt bizonyítja a magyar katonák részvétele a litván kiképzéseken, illetve a vadászpilóták jelenléte a balti légtérvédelmi feladatokban.

Vilnius_1

A plenáris ülésen legfontosabb témaként a felek megosztották információjukat az orosz-ukrán háborúval kapcsolatosan. A Magyar Honvédség parancsnoka a kétoldalú katonai együttműködésekkel kapcsolatosan hangsúlyozta, hogy az oktatás és a képzés területén lát potenciált az együttműködések további elmélyítésében. Hangsúlyozta, hogy fontos lenne a jövő nemzedékének a honvédelmi oktatás terén szerzett tapasztalatok megosztása és a két ország kadétiskolái közötti együttműködés tartalmi megvalósítása is. A parancsnok kiemelte: Magyarország frontországként nem csupán saját területén testesíti meg a kollektív elrettentést és védelmet, hanem - mindezek mellett - még részt vesz a balti államok légtérvédelmében is. A megbeszélésen a litván fél elismerte és köszönetét fejezte ki hozzájárulásunkért a közös védelemhez és elrettentéshez.

 

A plenáris tárgyaláson szó volt még a NASAMS légvédelmi rakétarendszerrel kapcsolatos tapasztalatok megosztásának lehetőségeiről, illetve az aktuális, NATO-t érintő ügyekről.

A magyar parancsnok a látogatás során megtekintette a litván különleges műveleti kiképző bázist, ellátogatott - többek között - a litván Légvédelmi Zászlóaljhoz, a Nagy Hetman Jonušas Radvila kiképző Ezredhez. Az altábornagy találkozott Artūras Radvilas dandártábornokkal is, a Litván Szárazföldi Erők parancsnokával és megtekintette a litván PzH 2000-es alegységet is, ahol szó esett arról, hogy a későbbiekben közös kiképzések keretén belül ezen a területen is együttműködés jöhet létre a két ország között.