Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

London felkészül egy Irán elleni katonai csapásra

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. november 5. 10:07

Nagy-Britannia felkészül arra, hogy támogatást nyújtson egy Irán elleni katonai támadáshoz, amelyet az Egyesült Államok hajtana végre – jelentette november 3-án, csütörtökön a The Guardian.

A brit liberális napilapnak a londoni védelmi tárcától származó értesülése szerint brit katonai szakértők azt vizsgálják, hol kellene állomásoztatni a királyi haditengerészet hajóit és tengeralattjáróit, hogy azokról Tomahawk típusú robotrepülőgépeket indíthassanak iráni célpontok ellen.

Ha Washington a támadás mellett döntene, akkor katonai segítséget kérne Nagy-Britanniától, amelyet meg is kapna – írta az újság a védelmi minisztériumban dolgozó forrásokra hivatkozva.

A tárcánál abból indulnak ki, hogy az amerikai fél többek között az Indiai-óceánon lévő brit támaszpont, Diego García használatát kérné Londontól.

A The Guardian emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok és Izrael tavaly a Stuxnet számítógépes vírus segítségével megkísérelte manipulálni Irán nukleáris berendezéseit. Az ennek nyomán keletkezett károkat az irániak időközben kijavították. Mi több, nyugati diplomaták azt feltételezik, hogy a Fordóban lévő nukleáris létesítményben a korábbinál is nagyobb teljesítményű berendezések kezdték meg működésüket. A következő tizenkét hónap alatt Irán olyan ügyesen elrejtheti az egy atombomba készítéséhez elegendő hasadóanyagot, hogy azt robotrepülőgépekkel nem lehetne elérni – írta a brit napilap.

Az ENSZ által jóváhagyott nyugati szankciókat Irán „meglepően jól viseli" – idézett az újság egy brit kormányközeli forrást. Az iráni urándúsítás megakadályozását célzó nyugati próbálkozások kevesebb sikerrel jártak, mint azt külföldön feltételezték. „Irán újabban agresszívebben viselkedik, és nem tudjuk, mi áll ennek hátterében" – mondta a fenti forrás a The Guardiannek.

A lap szerint Barack Obama amerikai elnöknek elvben nem áll érdekében, hogy a jövő novemberi elnökválasztás előtt az Egyesült Államok újabb háborúba bonyolódjék. Washington magatartása azonban módosulhat, amennyiben konkrétabbá válnának nyugati titkosszolgálatok információi Irán új nukleáris terveiről.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) a jövő héten akar új jelentést közzétenni, amely felvilágosítással szolgálhat az iszlám köztársaság esetleges atomfegyver-programjáról – írta a The Guardian.