Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koronaőrök szép ünnepe

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. november 5. 8:04

A magyar királyi Koronaőrség tíz „élő legendája” 1991 szeptemberében hozta létre a Magyar Koronaőrök Egyesületét. A budai várban, az Országos Széchényi Könyvtár dísztermében a közelmúltban tisztelgő főhajtással emlékeztek a koronázási jelvények és a Szent Jobb mindenkori őrzőire, az egyesület eltelt húsz esztendejére.

Néhai Vitéz József koronaőr főhadnagy – a Szent Korona menekítésében 1944 végén, 1945 tavaszán részt vett koronaőr törzsőrmester – a rendszerváltás után határozta el, hogy néhányadmagával hosszú évtizedek után feléleszti a magyar királyi Koronaőrség hagyományait.

– Lehetetlen vállalkozásként indult az egyesület megteremtése – fogalmazott a jubileumi ünnepségen Woth Imre, a Magyar Koronaőrök Egyesületének elnöke. – Minden ajtó zárva maradt e nemes hagyományt folytatni akarók előtt, kivált amiatt, hogy eleinte a magyar Koronaőrség újbóli felállításáról lett volna szó.

Végül Horváth Lajos és dr. Perjés Gábor MDF-es országgyűlési képviselők javaslatai hoztak újabb fordulatot a két évtizeddel ezelőtti történetben. Az egykori koronaőrök immár a honatyák elképzelései szerint láttak hozzá ismét egy, a magyar koronaőrség történelmi és katonai hagyományinak ápolására szerveződő egyesület megalakításához. Mígnem elérkeztek a „hivatalos pillanatok" is: pecsét került az alapító okiratra, és a Fővárosi Bíróságon 1991. szeptember 19-én bejegyezték az egyesületet.

– Az egykori koronaőröket elbocsátották munkahelyeikről, pusztán csak azért, mert őrizték a Szent Koronát – osztotta meg gondolatait a Magyar Honvéd olvasóival majd’ húsz esztendeje Vitéz József.

– Letartóztatásokra is sor került. Erre a sorsra jutottam én is. Hála Istennek, a kommunista rendszer elmúlt. Így vált lehetővé, hogy létrehozzuk a Magyar Koronaőrök Egyesületét, amelynek célja a Koronaőrség hagyományainak ápolása, szellemi és tárgyi dokumentumainak gyűjtése, feldolgozása és őrzése.

Az írást teljes terjedelmében a Magyar Honvéd magazin november 11-én, pénteken megjelenő számában olvashatják el!