Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Londoni elemzők a katonai hatalomátvételt sem zárnak ki Egyiptomban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 8. 9:23

A feszültség viszonylagos enyhülésének jeleit és a hadsereg semleges magatartását emelik ki Egyiptommal foglalkozó legújabb helyzetértékeléseikben londoni stratégiai elemzők, ám a nagy citybeli cégek szakértői szerint továbbra is valószínű, hogy a kormányváltás folyamata „zűrös” lesz, sőt még mindig nem zárható ki, hogy végül a hadsereg veszi át a hatalmat.

A szakértők egyöntetűen hangsúlyozzák annak lehetőségét is, hogy a betiltott, de létében megtűrt radikális iszlám szervezet, a Muzulmán Testvériség akár jelentős szerephez is juthat a jövőbeni fejlemények alakításában.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemző részlegének geopolitikai szakértői a következő hónapokra kidolgozott alapeseti forgatókönyvükben azt valószínűsítik, hogy a tüntetők nyomása tovább erősödik, Hoszni Mubarak elnök végül távozik, és Omar Szuleimán, a nemrég kinevezett alelnök kerül az ország élére ideiglenes államfőként.

A JP Morgan e forgatókönyve szerint ezután nemzeti egységkormány alakulna egyes ellenzéki erők bevonásával, és az átmeneti időszakban törvénykezési reformok kezdődnek, beleértve az alkotmánymódosítást, a parlamentet ugyanakkor nem oszlatnák fel.

Ennek a forgatókönyvnek a megvalósulása esetén nem történne jelentősebb változás Egyiptom regionális és nemzetközi kapcsolatrendszerében.

A JP Morgan londoni szakértői által a lehetséges fejleményekre kidolgozott másik forgatókönyvben ugyanakkor katonai hatalomátvétel szerepel, amelynek nyomán a hadsereg alakítana kormányt katonatisztek részvételével az átmeneti időszakra. A választásokat ezek után „korlátozások jellemezte feltételek" közepette tartanák, és ennek eredményeként a rendszerváltás is korlátozott mértékű lenne.

A ház harmadik forgatókönyve a tiltakozás intenzitásának erősödését, emellett a tüntetők és Mubarak-párti csoportok újabb összecsapásait feltételezi. Az elhúzódó tiltakozások komoly politikai és gazdasági instabilitást eredményeznének, és ennek következtében a rezsim végül összeomolhat. E forgatókönyv szerint ezután új választásokat tartanának, amelyek eredményeként a Muzulmán Testvériség válna az ország fő politikai erejévé.

Egy ilyen hatalmi váltás „drámai változásokat" idézne elő a hazai és a nemzetközi politikában – áll a JP Morgan londoni elemzésében.

A Barclays Capital, az egyik legnagyobb citybeli befektetési csoport hétfői összeállításában ugyanakkor azt emeli ki, hogy a jelek szerint kezd fokozatosan helyreállni a stabilitás és a biztonság Egyiptomban a tiltakozók és a Mubarak-párti ellentüntetők múlt hét eleji heves összecsapásai után, és az egyiptomi hadsereg megerősítette semleges álláspontját.

A cég szerint azonban a kormány és az ellenzék között az elmúlt napokban lezajlott megbeszélések, valamint az ellenzéken belül tapasztalható folyamatok arra vallanak, hogy a politikai átmenet jó eséllyel „elhúzódó és zűrzavaros" lesz.

Az ellenzék megosztott, az ellenzéki csoportok koalíciói „képlékenyek", különösen abban az esetben, amikor a „képbe a Muzulmán Testvériség is bekerül".

Sok ellenzéki csoport mindazonáltal osztja azt az álláspontot, hogy a jelenlegi egyiptomi kormány és a tárgyalásokkal megbízott alelnök ugyanazt a rezsimet képviseli, és a tüntetők épp e rezsim törvényességét kérdőjelezik meg – áll a Barclays Capital hétfői londoni elemzésében.

A ház szerint mindent egybevetve hosszas egyeztetési időszakra kell számítani, mielőtt az ellenzéki csoportok közös álláspontra jutnak a „hogyan tovább" kérdésében.

Ezt az időszakot a Muzulmán Testvériség arra használhatja fel, hogy konszolidálja helyzetét az ellenzéken belül, és akár jelentős szerephez is juthat az átmeneti periódus fejleményeinek alakításában – jósolták hétfőn a Barclays Capital stratégiai elemzői.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni szakelemzői is annak a véleményüknek adtak hangot hétfői elemzésükben, hogy jóllehet a helyzet normalizálódásának egyre több jele mutatkozik Egyiptomban, a legutóbbi fejlemények azonban egyértelműen „hosszú és potenciálisan szeszélyes" politikai átmenet kezdetét jelzik, „kiszámíthatatlan következményekkel".

A kormányoldal eddig nem mutatta egyértelmű jelét, hogy hajlandó lenne saját hatalmi bázisának bármilyen érdemi gyengítésére, és a kormány, valamint az ellenzéki csoportok nézetkülönbségei változatlanul jelentősek, így „irreális" lenne a politikai válság küszöbönálló megoldását várni. „Jó hír" azonban, hogy a kormány és az ellenzék felvette a kapcsolatot, és számos – általában prominens üzletemberek vezette – civil szervezet dolgozik valamilyen életképes megoldás felvázolásán.

Mindemellett – az Egyesült Államok és az EU vezetésével – a nemzetközi közösség is erőteljesen bekapcsolódott a fejleményekbe.

Így nem elképzelhetetlen, hogy a kezdeményezések együtt végül „elérnek egy olyan kritikus tömeget", amelynek révén formát ölthet egy kivitelezhető kompromisszum – fogalmaznak hétfői esélylatolgatásukban a Goldman Sachs londoni szakelemzői.