Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lőszerek és bomba a budai rakparton

Szöveg: Szűcs László |  2008. augusztus 11. 12:15

A harminckettedik héten, azaz augusztus 4–10-e között 44 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére.

Ezek közül 19 esetben soron kívül kellett intézkedniük. A tűzszerészek egyébként idén eddig 1544 bejelentést kaptak – tájékoztatta a honvedelem.hu szerkesztőségét Bugyi Zoltán őrmester, az alakulat felderítő részlegének munkatársa.

Augusztus 5-én, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajóládról érkezett a bejelentés a tűzszerészekhez, hogy a római katolikus templom udvarán, földmunkák közben, világháborús lőszereket találtak. A helyszínre siető tűzszerészek – Kiss Henrik törzsőrmester vezetésével – összesen több mint öt kilogramm, 7,92 milliméteres űrméretű gyalogsági lőszert szedtek össze, melyeket a közelben kijelölt helyen megsemmisítettek.

Augusztus 6-án a budai alsó rakparton, az egyik hajótól ötven méterre több lőszert találtak a járókelők, akik azonnal értesítették a honvédség tűzszerészeit. A Lakatos Sándor törzsőrmester vezette járőr a helyszínen összesen nyolc darab, különböző űrméretű világháborús lőszert talált. Mivel a lőszerekre jó állapotban és megtisztítva bukkantak rá, a tűzszerészek feltételezik, hogy egy illegális gyűjtő hagyta gyűjteményét a rakparton. a lőszereket a tűzszerészek a fővároson kívül, egy kijelölt robbantóhelyen semmisítették meg.

Augusztus 7-én, a Hajdú-Bihar megyei Kaba külterületén, a 4-es számú főút és a vasúti fővonal kereszteződésének közelében található Benzinkútnál bukkantak világháborús robbanószerkezetekre az ott építési munkálatokat végző munkások. A tűzszerész járőr – Pásztor István főtörzsőrmester vezetésével – a helyszínen egy 45 milliméteres repeszgránátot, valamint egy 7,62 milliméteres gyalogsági lőszert talált – melyeket a közelben kijelölt helyen megsemmisített.

Augusztus 8-án a debreceni köztemetőből kapták a hívást a tűzszerészek. Amely az egyik kiásott sírban bombát találtak a temető alkalmazottjait. A riasztott tűzszerész járőr – Kiss Henrik törzsőrmester vezetésével – megállapította, hogy egy szovjet gyártmányú AO–10-es bomba került elő. A veszélyes szerkezetet a közelben kijelölt helyen a tűzszerészek megsemmisítették.

Ugyanezen a napon a Heves megyei Verpelétről is bejelentés érkezett a tűzszerész ügyeletre. Az egyik, Arany János utcában található családi ház pincéjében – annak felújítása során – ugyanis világháborús robbanószerkezeteket találtak az ott lakók. A helyszínre érkező tűzszerész járőr – Lakatos Sándor törzsőrmester vezetésével – két darab, 152 milliméteres romboló gránátot talált, amelyet a közelben megsemmisített.

Augusztus 9-én ismét a budai alsó rakpartról kaptak bejelentést a honvédség tűzszerészei. A Margit-híd közelében, a meder kotrását végző munkások ugyanis egy bombát találtak a folyóban. A riasztott tűzszerészek – Lakatos Sándor törzsőrmester vezetésével -, az előírásoknak megfelelően a környéket lezárták, s csak ezután kezdték meg a bomba hatástalanítását. A munkálatok közben kiderült, hogy a FAB–100-as típusú, szovjet gyártmányú bomba nem tartalmaz orrgyújtó-szerkezetet, így csak a farokgyújtót kellett a tűzszerészeknek kiszerelniük. Szerencsére ezzel is minden gond nélkül megbirkóztak. A gyújtószerkezetet a helyszínen megsemmisítették, a bombatestet pedig a központi gyűjtőbe szállították.