Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lőttek a palesztin csempészalagutaknak?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. december 10. 7:57

Egyiptomi földgyaluk láttak munkához szerdán az ország Gázai övezeti határán: izraeli lapok szerint egy föld alatti fémfal létesítésén dolgoznak, hogy útját állják a palesztin csempészalagutaknak. A határ által kettészelt Rafah városából szemtanúk elmondták, látják a határkerítés közvetlen túloldalán dolgozó egyiptomi bulldózereket.

A Háárec című izraeli lap viszont arról számolt be, hogy Egyiptom egy 20-30 méter mélységbe nyúló föld alatti fémfalat létesít rövid határszakaszán, amely alatt csempészalagutak sokaságát ásták ki a palesztinok, hogy kijátsszák a Gázai övezet izraeli blokádját. Az újság szerint a közel tíz kilométer hosszúságúra tervezett falat “lehetetlen lesz átvágni vagy megolvasztani".

Egyiptomi részről hivatalosan egyelőre nem kommentálták a hírt, bár a munkák tényét elismerték. Az övezetben hatalmon lévő iszlamista Hamász szervezete annyit közölt, hogy megpróbálja ellenőrizni a jelentéseket.

A város egyiptomi oldaláról megszólaltatott szemtanúk ugyanakkor elmondták a francia hírügynökségnek, hogy munkások ásnak a határ hosszában, és hosszú csöveket helyeznek el egymástól mintegy ötméteres távolságban.

Szulejman al-Bair, a város egyik tisztségviselője kijelentette, hogy minden, a munkálatok által érintett lakos kárpótlást kapott vagy kap hamarosan, azt azonban nem tudta megmondani, hogy mi a munkálatok célja.

A határ alatt kivájt alagutakon át a csempészek számos különböző árut juttatnak be az Izrael által blokád alatt tartott Gázai övezetbe, izraeli állítás szerint fegyvereket és robbanóanyagokat is. Izrael egyebek mellett ezzel indokolta tavaly év végén indított gázai offenzíváját, amelynek során állítólag több tucat alagutat lebombáztak.

Az alagúthálózat azonban azóta is él és virágzik. Palesztin források szerint a csempészüzlet a lefizetett egyiptomi határőrök közreműködésével zajlik.

Izrael 2005-ben vonult ki a többségében palesztinok lakta keskeny tengerparti enklávéból, s az övezet határát azóta is szigorúan őrzi a hadsereg. Az övezet déli határszakaszát Egyiptom ellenőrzi egy Izraellel kötött biztonsági megállapodás keretében.