Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Madarak és fák napja a lövészdandárnál

Szöveg: Vicze Károly fõhadnagy |  2009. május 12. 9:10

A környezetvédelem régmúltra visszatekintő nagy hagyományokkal rendelkezik Magyarországon. Elég csak a 18. században megalkotott erdővédelmi törvényre gondolni vagy a 1900-as évek elején életre hívott Madarak és Fák napjára, amelyet a világon először hazánkban ünnepeltek meg.

Ez a nap Magyarország NATO-hoz és az Európai Unióhoz való csatlakozása után került ismét előtérbe. A 2004-es évtől egyre nagyobb létszámban vettek részt az emberek ezen a napon faültetési és szemétszedési akciókban. E jeles alkalmakkor a lakott településekhez közeli útszéli erdőket és parkokat megtisztították az ott illegálisan lerakott és elhelyezett hulladékoktól.

A Magyar Honvédség jó példát mutatva az állami és civil szféra felé, alakulataival május 9-én vett részt a Madarak és Fák napján megrendezett faültetési és szemétszedési akciókban. Ennek során tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár alakulat állományból 31 katona részt ezen a rendezvényen Szabó István őrnagy, helyőrségi kommendáns parancsnok irányításával, míg a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemről 17 hallgató csatlakozott hozzájuk Bodó Szabolcs főhadnagy vezetésével.

A szemétszedés során közel hét köbméter kommunális hulladékot szedtek össze a katonai szervezet gyakorlóteréről és a laktanya környékéről, ami által az alakulat és a missziós felkészülésben itt gyakorlatozó személyi állomány sokkal tisztább és rendezettebb körülmények között hajthatja végre katonai feladatait.

A fenti takarítási munkán felül a tatai lövészdandárnál öt facsemetét is elültettek.

1595886944