Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magabiztosak az oroszok

Szöveg: JETfly Magazin |  2009. február 4. 9:19

Az orosz haditechnikai eszközök külkereskedelmével foglalkozó Rosoboronexport igazgatóhelyettese, Viktor Komardin szerint a MiG-35 nyer az indiai vadászrepülőgép-beszerzési tenderen.

A MiG-29-es konstrukción alapuló MiG-35 típus esélyeit elemezve az igazgatóhelyettes elmondta, hogy a Rosoboronexport több tényező miatt is úgy gondolja, hogy nyertesként kerülhet ki a versenyből.

Elsősorban az ismertségre és az eddigi jó együttműködésre alapoznak, hiszen MiG repülőgépei jól ismertek és elismertek az indiai katonai vezetés előtt. Második okként említette, hogy India képes a javítási munkák jelentős részének elvégzésére, amihez szorosan kapcsolódik a harmadik tényező, miszerint India rendelkezik a szükséges ipari kapacitásokkal, amelyeket csak modernizálni szükséges.

Negyedik, ám egyáltalán nem elhanyagolható indokként a repülőgép-vezetők kiképzésének (átképzésének) alacsony költségét nevezték meg.

Mindezek Komardin szerint tisztán gazdasági tényezők. A gazdasági okok azonban csak másodlagosak, sokkal fontosabbak a tenderre benevezett repülőgépek jellemzői.

A Rosoboronexport szerint az Egyesült Államok kiöregedő típusait – F/A-18, F-16 – indította a tenderen, melyeket még korszerűsítés után sem lehet a XXI. század vadászrepülőgépeinek nevezni, míg véleményük szerint a MiG-35 egy új repülőgép.

A tender egyébként 126 repülőgép beszerzéséről szól, több milliárd dollár értékben.

Viktor Komardin ugyanakkor elmondta azt is, hogy a Rosoboronexport marketing tevékenysége nem csökken a világgazdasági válság hatására.