Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Visszavonult az utolsó Viking

Szöveg: JETfly Magazin |  2009. február 4. 9:14

Az amerikai haditengerészet ünnepélyes keretek között búcsúztatta az utolsó Lockheed Martin S-3 Viking típusú repülőgépet, és ezzel a momentummal véget ért a harmincöt éves tengerészeti szolgálata a típusnak.

A Vikingek azonban csak a haditengerészettől búcsúznak, a NASA-nál még továbbra is szolgálatban állnak majd.

Az S-3 típusú repülőgép fejlesztése közel negyven évvel ezelőtt, 1969 augusztusában kezdődött, első repülése pedig 1972. január 21-én történt.

Az első repülőgépek 1974 februárjában álltak szolgálatba, elsőként a VS-41 kiképző századnál. Összesen száznyolcvanhét S-3 típusú repülőgép épült 1971 és 1978 között. A Viking repülők tizennyolc haditengerészeti századnál több mint másfél millió órát repültek.

– Az S-3 Viking a haditengerészeti repülés svájci bicskája volt, és széles spektrumban használta az amerikai haditengerészet a szolgálati idő alatt.

A Viking fontos szerepet játszott a repülőgép-hordozók tengeralattjáró elleni és az elektronikai hadviselés területén is. A Lockheed Martin büszke erre a repülőgépre, és reméljük, hogy ennek a legendás típusnak méltó utódja lesz az F-35 Lighting II – nyilatkozta Ray Burick, a Lockheed Martin alelnöke.

Az első S-3 Vikinget a Lockheed Martin burbanki gyárában építették. Az első repülést John Christiansen és Lyle Schaefer vállalati tesztpilóták hajtották végre, és ők repülték végig a huszonhat hónapos tesztprogramot is.

Az első bevetést a Dragonfires-ként ismert VS-29 század hajtotta végre a USS John F. Kennedy repülőgép-hordozó fedélzetéről 1975 júliusában. Az első bevetés után két évvel a Viking flotta már több mint százezer órát töltött a levegőben.