Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szerbia szóba áll Koszovóval

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. február 4. 9:10

Szerbia kész tárgyalni a koszovói albán vezetéssel a terület napi problémáiról – jelentette ki Boris Tadic szerb elnök kedden Belgrádban.

Tadic mindazonáltal kikötötte: ez csak akkor lehetséges, ha a tárgyalások nem kérdőjelezik meg Szerbia területi épségét és szuverenitását.

Tadic az általa vezetett kormánypárt, a Demokrata Párt 19. “születésnapján" mondott beszédében kijelentette: az albánok legitim képviselőivel is készek tárgyalni a napi ügyekről, de ezek a kérdések nem kérdőjelezhetik meg Szerbia területi épségét, Koszovó feletti szuverenitását.

A BBC brit tévé és rádió albán nyelvű hírszolgálata szerint az ENSZ koszovói missziójának vezetője, valamint az Európai Unió (EU) megbízottja és az EU rendőri és igazságügyi missziójának vezetője javasolni fogja, hogy Szerbia és Koszovó magas rangú képviselői tartsanak megbeszélést a közös érdeklődésre számot tartó kérdésekről.

A nemzetközi tisztségviselők szerint a találkozó még februárban létrejöhet.

Amennyiben ez valóra válik, a felek képviselői először találkoznak azóta, hogy 2007-ben kudarcot vallottak a Koszovó státusáról ENSZ-közvetítéssel folytatott tárgyalások.

Szerbia albán többségű tartományát az ENSZ ideiglenes igazgatása alá helyezték, miután a NATO 1999-ben légi hadjárattal véget vetett a szerb fegyveres erők koszovói etnikai tisztogatásainak, a szakadár koszovói albán gerillahadsereg elleni fellépésének.