Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magángyűjtők kincsei a Hadtörténeti Múzeumban

Szöveg: honvedelem.hu |  2009. március 4. 14:10

Egyedülálló élményben lehet része annak, aki ellátogat a Katonai egyenruhák a 20. század végéről – magángyűjtők kincsei a Moldáv Köztársaságból címet viselő tárlatra a Hadtörténeti Intézet és Múzeumba.

A katonai gyűjtemény az 1973 és 1991 közötti évek ünnepi tiszti egyenruháit, kitüntetéseit, érdemérmeit mutatja be.

Kosztyin Pjotr immár 40 éve foglalkozik történelmi ereklyék gyűjtésével. Fia öt esztendeje csatlakozott ehhez a munkához. A rendkívül gazdag gyűjtemény igen tág érdeklődési körről tanúskodik, megtalálható a különböző országok egyedülálló katonai és vámtiszti egyenruháitól kezdve a régészeti ritkaságokig, az egyházi ikonoktól a nemzeti zászlókig, a heraldikai értékektől a numizmatikai ritkaságokig sokféle értékes relikvia. Kosztyin Pjotr hazájában már több sikeres önálló kiállítás rendezett. A széles látókörű magángyűjtő több tudományos munka szerzője és két történelmi folyóirat szerkesztőségi tagja. A Moldovai Köztársaság Gyűjtői Társaságának egyik alapító tagja, valamint a Moldovai Köztársaság Vámszolgálata Múzeumának megalapítója.

A katonai egyenruhák itt bemutatott darabjai a Szovjetunió Fegyveres Erői tisztjei számára rendszeresített példányok. A gyűjtemény 21 szovjet tiszti egyenruhából és számos kitüntetésből, érdeméremből áll.
A bemutatott egyenruhák teljes kollekcióját képezik a Szovjet Hadsereg minden fegyverneménél és szolgálatánál, a szárazföldi csapatoknál, a légierőnél, a légideszant csapatoknál és a haditengerészeti flottánál szolgáló tisztek által viselt egyenruháknak. Ezek az egyenruhák egyben a szovjet birodalmi tudat kialakítását is szolgálták, hiszen azon jelképrendszerek sorába tartoztak, amelynek lényege az volt, hogy megszüntettese a nemzeti különbségeket, eltörölje a sajátságokat és a nemzetek felettiséget hangsúlyozza. A II. világháborút követően hazánkban és sok más országban köztük Moldáviában is hasonlóan alakultak a politikai viszonyok. Ezért létrejött egy egységes szovjet mintára kialakított katonai egyenruházat, amelyet kitűnően demonstrál a kiállítás.

Mi magunk is felismerünk hasonlóságokat az egyenruhák között, azonban mégis más ország hivatalos katonai öltözékéről van szó. Az egyenruha viselése mindig is egyfajta tekintélyt, tiszteletet, közismeretet kölcsönzött viselőjének, pontosan ezért nem mindegy, hogy milyen személy ölti magára az egyenruhát, hiszen az egyenruha nemcsak egy ruhadarab, hanem egy jelkép, amelynek meg kell felelni, viseléséhez mind testileg, mind lelkileg és természetesen erkölcsileg is fel kell nőni. Büszkeséggel, áhítattal, kell hordani! Önfeláldozást, becsületességet, erkölcsi tisztaságot valamint önuralmat és fegyelmezettséget követel meg viselőjétől, hiszen évszázados múltra tekintenek vissza. Magukban hordozzák egy-egy nemzet történetét.