Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Váltás Koszovóban

Szöveg: Smidróczki Róbert |  2009. március 4. 19:54

A koszovói Pecben 2008. szeptember 1-én kezdte meg műveleti feladatait az MH KFOR Zászlóalj vezette Task Force Nimrod szlovén-magyar harccsoport. A hat hónapot követően, 2009. március 1-én a hivatalos átadóünnepséggel véget ért a kontingens missziója.

Mintegy 700 szlovén és magyar katona alkotta a Task Force Nimrod harccsoportot, amelynek feladatrendszere igen összetett volt. A magyar vezetésű harccsoportnak a kiemelt fontosságú objektumok őrzése és a járőrözési feladatok végrehajtása – és ezáltal az állandó katonai jelenlét fenntartása – mellett kiemelt feladatként jelentkezett a különböző CIMIC (Civil-katonai kapcsolatok) projektek kivitelezése.

A kontingens a hat hónap alatt közel 50 különféle projektet hajtott végre, köztük iskolaépületek felújítását, közintézmények támogatását, rászorulók megsegítését nemzetiségi hovatartozástól függetlenül.

A harccsoport 2009. március 1-én hivatalos ünnepség keretében adta át műveleti feladatait utódjának, a szlovén vezetésű Task Force Sokolnak. A ceremónián Giovanni Armentani dandártábornok, a Multinational Task Force West parancsnoka megköszönte a magyar és a szlovén katonák által elvégzett kiemelkedő munkát, majd ezt követően Mórucz László alezredes, a Task Force Nimród parancsnoka átadta a parancsnoki teendőket Pavel Jereb alezredesnek, a Task Force Sokol parancsnokának.

A rendezvényen tiszteletét tette többek között Kovács József vezérőrnagy, az Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokhelyettese.

1595884534