Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magas színvonalú munka dinamikusan változó költségvetési környezetben

Interjú Ballainé Krikker Zsuzsánna dandártábornokkal

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám | Fotó: archív |  2022. február 21. 8:35

Mozgalmas évet zárt a HM Védelemgazdasági Hivatal, és már most látszik: 2022-ben is számos feladat vár a szervezetre. Ballainé Krikker Zsuzsánna dandártábornok, főigazgató a honvedelem.hu-nak adott interjújában úgy fogalmazott: továbbra is a megszokott magas színvonalú munkát szeretnék végezni.

bkzs_5

Miként összegezné a HM Védelemgazdasági Hivatal életében a 2021-es évet?

Az elmúlt három év alatt több mint kétszeresére, 1247 milliárd forintra nőtt a tárca költségvetése. A gazdálkodáshoz kapcsolódó könyvelési bizonylatok száma közel 820 ezer tétel volt, a személyi juttatásokat érintő utalások száma meghaladta az egymilliós tételszámot a 2021-es évben. A számok is jól mutatják, hogy a hivatal dinamikusan változó költségvetési környezetben látta el a feladatait. A honvédelmi fejlesztésekre allokált források növekedésével együtt jár az üzemeltetési és fejlesztési feladatok megvalósítása. A célhoz kötött fejlesztési források növekedésének köszönhetően középpontba került az infrastrukturális és a beszerzési szakterület is. Míg a haditechnikai eszközök beszerzése döntően költségvetési, számviteli feladatokat jelentett számunkra, addig a kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések lebonyolítása szakmai és beszerzési szaktudást igénylő feladatokat is. Mindemellett az üzemeltetésre fordítható források volumene is jelentősen meghatározta a hivatal tevékenységét 2021-ben. Az új haditechnikai eszközök beszerzésével és rendszerbe állításával egyidejűleg ugyanis kiemelt figyelmet kell fordítani a személyi állományra, az egyéni felszerelések, a korszerű elhelyezési és tárolási feltételek, valamint a megfelelő munkakörülmények biztosítására. Ezek forrásának megfelelő időben történő rendelkezésre állását kiemelt feladatként kezeljük. Az eljárások száma az előző évhez viszonyítva közel 20 százalékos emelkedést mutat, pénzben kifejezve pedig mintegy 230 milliárd forintra tehető. Mint valamennyi honvédelmi szervezet, hivatalunk is prioritásként tekint a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program végrehajtására, ugyanakkor a napi működés biztosítása nem szenvedhet csorbát. Fontos feladat volt az elmúlt évben az egészségügyi dolgozók béremelése – melyet több lépcsőben hajtottunk végre –, a katonák 10 százalékos illetményemelésének végrehajtása, a COVID elleni védekezés kiadásaira és a határvédelmi feladatokra a források biztosítása, majd azok elszámolása. A működés területén a migrációs nyomás és a határvédelem elhelyezési feladatai, illetve a COVID-járvány megelőzése érdekében végzett fertőtlenítési, kiemelt takarítási feladatok jelentkeztek. A tárca vezetése kiemelt feladatként kezeli a személyi állomány lakhatásának támogatását is. A 2021. március 15-től hatályos új szabályozói környezet minden eddiginél szélesebb lehetőségeket biztosít a legénységi állomány számára. Nőtt a gyermekek után járó támogatás mértéke, valamint az egy háztartásban élő házastárs, élettárs után is jár kiegészítés. 2021-ben közel 3100 hitel- és rezsitámogatási pályázatot bíráltunk el, illetve vizsgáltunk felül, és 700 hiteltámogatási szerződést kötöttünk meg, 97 kérelmező részére folyósítottunk munkáltatói kölcsönt, illetve egyszeri pénzbeli támogatást. A lakáselidegenítési program kezdete óta 1562 adásvételi szerződés megkötésében működtünk közre.

bkzs_6

Melyek voltak a legkomolyabb kihívások, a legnehezebb feladatok?

A legnagyobb kihívást talán a sokféle, önmagában is összetett feladat egyidejű végrehajtása jelentette, melynek során állandóan egyensúlyra kellett törekedni az igények és lehetőségek, a megnövekedett források, a változások és a folyamatos működés között. Mindezt pedig a pandémiás helyzet körülményei között kellett végeznünk, ami a munkavégzéshez szükséges feltételek – munkarend megváltoztatása, fizikai elhelyezés átszervezése, beteg kollégák pótlása satöbbi – napi újrateremtését igényelte. Nem szabad elfelejteni, hogy a hivatalnak számos területen – költségvetési, illetmények utalása, beszerzés, infrastruktúra működtetése satöbbi – vannak végrehajtói szintű napi feladatai is.

bkzs4

Melyek voltak az elmúlt év kiemelt infrastrukturális fejlesztési feladatai?

Az infrastrukturális fejlesztési feladatok szorosan kapcsolódnak a Magyar Honvédség fejlesztéséhez, érintik a szárazföldi haderőnem és a légierő valamennyi területét. Az elmúlt évben közel 80 olyan nagyobb feladat kezdődött el és részben fejeződött be, amely a helikopter- és a harckocsiképesség-fejlesztéssel, a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (HQ MND-C) ideiglenes- és végleges elhelyezésével, a Magyar Honvédség Parancsnoksága szolgálati- és munkakörülményei javításával, vagy éppen a honvédelmi és humán programokhoz kapcsolódó infrastrukturális fejlesztésekkel kapcsolatos. Elindult a beszerzési eljárás a szolnoki hangárkomplexum létesítésére, a légi járművek fogadási feltételeinek megteremtésére, valamint a repülőműszaki és hajózó állomány elhelyezése érdekében. Tatán újabb két fedett és zárható hangárépület készült el októberben a Leopard harckocsik részére, és tervezetten idén befejeződik az úgynevezett „20. számú” multifunkciós épület felújítása és bővítése szimulátorközponttal. A Székesfehérváron települő Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság látványtervei ugyancsak önmagukért beszélnek, modern épületeket, zöld környezetet mutatnak. A program részeként felújítják a sportkomplexumot, az uszodát, új iroda- és őrépület épül, és fejlesztik az ezekhez szükséges közműhálózatot is. A kivitelezésekre elindultak a beszerzési eljárások.

bkzs_3

A haderőfejlesztési program kiemelt feladata a fiatal generációk megszólítása, a hazafias és honvédelmi nevelés. A Honvéd Kadét Programhoz már 100 oktatási intézmény csatlakozott. A program legmagasabb szintjét a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium jelenti, amelynek tagintézménye szeptembertől Nyíregyházán kezdte meg működését, 2022-ben pedig várhatóan Hódmezővásárhelyen is megnyitja a kapuit egy ilyen oktatási intézmény. Kiemelt humán program továbbá az Önkéntes Tartalékos Rendszerrel kapcsolatos fejlesztések köre – jelenleg mintegy 11 ezer 500 tartalékos katonával rendelkezik a Magyar Honvédség. A megújuló objektumok biztosítják a 21. századi haderő korszerű elhelyezési és tárolási feltételrendszerét, amely lehetővé teszi a haditechnikai eszközök megóvását és az állomány számára megfelelő munkakörülményeket biztosít. Az infrastrukturális fejlesztési igények között évek óta előkelő helyen szerepel a budapesti Petőfi Sándor Laktanya és a kaposvári laktanya konyha-étterem felújítása. Mindkettő kivitelezése folyamatban van. Új központi épületet kapnak a tűzszerészek, logisztikai raktár épül Tatán, Székesfehérváron, Szentendrén és Hajdúhadházon, további (lőszer)raktár-, hangár-, legénységi-, gyengélkedő-, oktatási- és szálló épületek újulnak meg, gép- és harcjármű javítóműhelyek és -mosók épülnek. A fejlesztési igények rendkívül sokrétűek, ezt bizonyítja, és érdekességképpen szándékosan a felsorolás végére hagytam, a hódmezővásárhelyi Zrínyi-laktanyában épülő új kápolna, vagy a járőr- és bombakereső kutyáknak készülő új kennelek a budapesti hadikikötőben. Összefoglalva, a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program az elmúlt harminc év legátfogóbb védelmi fejlesztési programja, amelyben a beszerzések mellett prioritást élvez az infrastruktúra fejlesztése is. A humán erőforrás és technikai eszközpark fejlesztése kapcsán hatalmas feladat és felelősség hárul az infrastrukturális szakterületre, azon belül is a hivatal állományára, ugyanakkor a feladatok végrehajtása és a kitűzött célok elérése közös érdekünk. 

bkzs_2

A hivatal nemzetközi feladatokat is végez. E téren milyen főbb eredményeik voltak 2021-ben?

Kiemelném a NATO és az EU pénzügyi kérdésekkel foglalkozó bizottságaival történő folyamatos együttműködést, kapcsolattartást, a NATO és EU közös finanszírozású pénzügyi alapjaihoz történő tárca szintű hozzájárulások tervezését, azok nyilvántartását, és a befizetések végrehajtását. 2021-ben a NATO szervezetek és programok költségvetéséhez kapcsolódóan közel 6 milliárd forint, míg az EU szervezetek és programok vonatkozásában közel 1 milliárd forint került kifizetésre. Ugyancsak hivatalunk feladata a Magyar Honvédség nemzetközi gyakorlatainak, kiképzéseinek forrásbiztosítása és elszámolása, ami a tavalyi évben több mint 200 rendezvényt jelentett. Számos gyakorlaton, a valós pénzügyi biztosítás részeként kollégáim is részt vesznek. Tavaly jelentős és újszerű volt az Ohiói Nemzeti Gárda által az Amerikai Egyesült Államokban megrendezett gyakorlat, amelyhez szintén a hivatal biztosított pénzügyi tisztet. A nemzetközi feladataink közé tartozik a béketámogató NATO-, EU- és koalíciós műveletekbe és a katonai megfigyelő ENSZ-missziókba vezényelt közel ezer katona külszolgálati járandóságainak költségvetés tervezése, pénzügyi ellátása, illetve a szerepvállalások pénzügyi biztosítása, ami mintegy 10 milliárd forintos költségvetési gazdálkodási feladatok végrehajtását jelentette 2021-ben. Emellett folyamatosan végezzük az ideiglenes és tartós, nem fegyveres külföldi szolgálatot teljesítők, tanulmányokat folytatók pénzügyi ellátását, a külföldi katonai képviseletek referatúra szintű pénzügyi ellátását, valamint a tárcaszintű nemzetközi rendezvény- és az egyéb nemzetközi kapcsolattartással, a határforgalommal és vám, illetve jövedékkel összefüggő pénzügyi feladatokat is. Egyszóval összetett feladataink vannak a nemzetközi területen is.

Milyen többletfeladatokat ró a hivatalra a kiemelt haditechnikai eszközök beszerzésében való részvétel? Mire kell leginkább odafigyelni a napi teendők és a hosszabb távú célok összehangolása során a pénzügyi vonatkozások terén?

A hivatal 71 éves fennállása alatt mindvégig fontos szerepet töltött be a Magyar Honvédség gazdálkodásában, működésében és fejlesztésében. A beszerzések területén nemcsak a haditechnikai beszerzéseket emelném ki, melyeket 2020-től már a Védelmi Beszerzési Ügynökség hajt végre, hanem valamennyi központosított beszerző szerv hatáskörébe tartozó beszerzést fontosnak tartom megemlíteni. Az elmúlt években egyre több központosított beszerző szerv jelent meg, melyek az egyes tárgykörökben kizárólagos központosított hatáskörrel rendelkeznek, így az eljárások során megszólításuk kötelező. Felül kellett vizsgálnunk az eddigi folyamatainkat, és úgy kellett átalakítani a rendszerünket, hogy ezeknek a külső szerveknek a közreműködésével, beiktatásával a hivatal fő feladata – a folyamatos működtetés, üzemeltetés és fejlesztés támogatása – ne sérüljön, és hogy ebből a honvédelmi szervezetek minél kevesebbet érzékeljenek. A legnagyobb kihívás így mindenképpen az volt, hogy nem lehetett egységes eljárásrendet kialakítani ezekre a feladatokra, hanem alkalmazkodnunk kellett mindegyik szervezet eltérő eljárásrendjéhez. A központosított beszerző szervek jelenlétére hosszú távon kell berendezkedni, azonnali reakciót igényel egy-egy tőlük érkező hiánypótlás, pénzügyi fedezet biztosítási kérelem. Mi ezzel tudunk az eljárás gyors lefolytatásához hozzájárulni. Az új feladatok, hatáskörök és szakmai munkák elvégzése során a központosított beszerző szervezetekkel kimagaslóan jó kapcsolatot és együttműködést sikerült kialakítanunk.

bkzs_1

Tudjuk, hogy személyesen is részt vett a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató szervezésében, előkészítésében. Utólag visszatekintve mi volt a legnehezebb feladat egy ilyen tömegrendezvény kapcsán?

A hivatal több szempontból is érdekelt volt a repülőnap szervezésében. Szakmai támogatást nyújtottunk a beszerzési eljárások lebonyolításában, az infrastrukturális feladatok tekintetében a megrendeléseket, beszerzéseket bonyolítottuk le, és a vezetési munkacsoport társelnökeként részt vettem a rendezvény szervezésében. Egy ekkora rendezvénynek mindig vannak kritikus pillanatai, nem volt ez másképpen ezen a rendezvényen sem. Hiányzott a rutin, mert a korábbi repülőnapokat nem a Magyar Honvédség szervezte, nem voltak közvetlenül felhasználható tapasztalatok. Amikor számba vesszük a legnehezebb feladatokat, első helyen kell megemlíteni a biztonság kérdését, amin egyrészt a rendezvényre látogatók biztonságát, másrészt a bemutatón résztvevők biztonságát értem. Hosszú egyeztetéseket folytattunk, felkészülve minden lehetséges forgatókönyvre, számba vettük, milyen problémák lehetnek és felkészültünk arra, hogy kezelni tudjuk a váratlanul jelentkező nehézségeket, problémákat. Az utolsó egy hétben komoly változásokon ment át a rendezvény helyszíne, örömmel néztem végig az átalakulást. A rendezvény nagy sikerrel zárult, amiért köszönet annak a több ezer katonának, honvédelmi alkalmazottnak és külsős munkatársnak, akik az előkészítésben és a rendezvény lebonyolításában példamutató fegyelmezettséggel vettek részt.    

Tavaly év végén karitatív akciót szerveztek hátrányos helyzetű gyerekek megsegítésére a Magyar Vöröskereszttel közösen. Várható-e idén az együttműködés folytatása?

A Magyar Vöröskereszt munkatársaival a korábbi években megkezdett együttműködés tavaly tovább mélyült. Ahogy azt a tavaly karácsonyi adománygyűjtés is mutatta, a hivatal munkatársainak fontos a segítségnyújtás, a hátrányos helyzetű családok önzetlen támogatása. Az együttműködés folytatását illetően bizakodó vagyok, hiszen célunk a jó kapcsolat fenntartása a két szervezet között. Tervezzük a hasonló együttműködést más alkalommal is, annak érdekében, hogy a Magyar Vöröskereszt intézményeiben élő, vagy a látókörében lévő rászoruló emberekhez, családokhoz a jövőben is szakszerűen eljuttassák a hivatal dolgozóinak adományait. A karitatív szervezet munkatársai és önkéntesei a szervezet által országosan működtetett hálózaton keresztül ugyanis gyorsan és hatékonyan juttatják el az adományokat a nehéz helyzetben élőknek. A további adománygyűjtési akciókon túl a munkahelyi elsősegélynyújtás képzésének kiterjesztésében is látok további lehetőséget.

bkzs_9

Milyen kilátásokkal indulnak neki 2022-nek, melyek lesznek az év legfontosabb projektjei a VGH számára? Várnak-e új típusú feladatok a hivatalra akár közbeszerzési, akár hatósági, akár egyéb hatásköreiben?

Minden év újabb kihívás, de azt gondolom, a korábbi években sem volt ez másképpen. Látva a tárca 2022-es költségvetését, jelentős feladatok hárulnak ránk ebben az évben is. A Honvédelmi Minisztérium fejezet kiadási főösszege 116 milliárd forinttal haladja meg a 2021. évet, és 1 003 milliárd forintban állapítja meg a költségvetési törvény. Ezen felül a kialakított életpályák illetmény- és bérfejlesztéseihez, valamint a haderőfejlesztési programok finanszírozásához a kormány döntései szerint még további források állnak majd az év során a tárca rendelkezésére. Mindennek a költségvetési, számviteli elszámolásán túl komoly feladatot jelentett már idén a honvédek és a honvédelmi alkalmazotti állomány 10 illetve 5 százalékos illetményfejlesztésének, valamint február első felében az úgynevezett „fegyverpénzét” kifizetése – mindkét kiemelt feladatot sikeresen teljesítettük. Emellett készítjük a 2021-ről szóló költségvetési beszámolót. További feladatokat jelent az év során az egészségügyi és a kulturális területen dolgozók bérfejlesztésének pénzügyi kezelése, a számfejtési feladatokra történő rendszerfelkészítés. 2022-ben megújult a Magyar Államkincstár informatikai rendszere, melyhez kapcsolódóan a fejezet pénzforgalmi számláinak vezetését, valamint a teljes költségvetési adatkezelését hozzá kell igazítani. A 21. századi vezetői információs rendszer működtetése pontos fegyelmezett munkavégzést követel meg valamennyi, a rendszert használó részt vevőtől. A megkezdett infrastrukturális beruházásokat természetesen tovább folytatjuk, és tervezetten több új beszerzési eljárás is indul ezen a területen. Az állományról való gondoskodás jegyében a járandóságok számfejtésén túl a hivatal kiemelt feladatai közé tartozik a juttatásokban, az adózásban, a társadalombiztosítási ellátásban bekövetkező változásokról történő tájékoztatók kiadása, a nyugdíj előtti rendelkezési állományba történő áthelyezés során a nyugdíjszámítási kalkulációk elvégzése, illetve az egészségkárosodást elszenvedettek esetében a juttatási határozatok kiállítása. Talán nem hangzik szerénytelenül, ha azt mondom, hogy a hivatal ugyanazt a magas színvonalú munkát és szolgálatot szeretné 2022 során is elvégezni, amit az ellátott honvédelmi szervezetek a korábbi években megtapasztaltak.