Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

MAGLITE-2011 – nemzetközi logisztikai törzsvezetési gyakorlat

Szöveg: Dr. Varga József |  2011. június 26. 7:04

A szentendrei MH Központi Kiképző Bázis (MH KKB) adott otthont a június 20-24 között megrendezett, MAGLITE-2011 elnevezésű  nemzetközi logisztikai törzsvezetési gyakorlatnak.

1595920837
A MAGLITE- 2011 (St. Margareth Logistic Information Training Exercise) gyakorlaton a brit Defence College of Logistics and Personnel Administration logisztikai kurzusáról öt tanár és 23 hallgató, a cseh Védelmi Egyetemről három, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) katonai logisztikai képzési szakáról pedig harminckét hallgató vett részt.

Az egyoldalú, egyfokozatú törzsvezetési gyakorlat keretében hadműveleti méretben összhaderőnemi béketámogató művelet logisztikai támogatásának elgondolását dolgozták ki.
A megoldandó logisztikai támogatási feladatot a NATO lisszaboni parancsnoksága dolgozta ki és a brit fél aktualizálta, az ENSZ és a NATO humanitárius segítségnyújtás logisztikai koncepciójának megfelelően.

A feltételezett helyzet szerint az ENSZ menekültügyi szervezetei a rászorultaknak biztosított segélyek szétosztásában a helyi körülmények miatt gondokkal küzdenek. A gondok megoldásában működnek közre a felajánlott multinacionális logisztikai erők, amelyek az ENSZ felkérése alapján segítenek a menekülttáborok ellátásában és a segélyek elosztásában.

A feladatba tervezett magyar misszió nemcsak a NATO-nak felajánlott víztisztító kontingens alkalmazásának lehetőségeit vizsgálta, hanem a műveleti felvonulás lehetséges megoldásának kidolgozásában is részt vett.
A logisztikai gyakorlás indokoltságát az a körülmény is megerősíti, hogy a világ egyes térségeiben hadműveletektől függetlenül is kialakulhat humanitárius katasztrófahelyzet. Ahogy a szakemberek megfogalmazták: mind békeidőben, mind katonai műveletekben a logisztika mindig „élesben" dolgozik.

Erre adott kiváló példát a ZMNE egyetemi docense, dr. Réger Béla által irányított és munkatársai által koordinált gyakorlat.
Az egyhetes felkészítést meglátogatta a brit védelmi egyetem igazgatója, Targett ezredes asszony és Siposné prof. dr. Kecskeméthy Klára ezredes, a ZMNE oktatási rektorhelyettese.
Mikusi Zsolt ezredes, az MH KKB parancsnoka a feltételek megteremtése kapcsán a brit fél és a ZMNE részéről elhangzott elismerő szavakra reagálva kifejezte készségét a további együttműködés fenntartására.

 
1595920838
 
1595920839

 
 Fotó: A szerző felvételei