Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar és új-zélandi katonák találkoztak

Szöveg: MH PRT-szóvivő |  2011. december 7. 14:14

Az MH Tartományi Újjáépítési Csoport 11. váltásának Tala-wa Barfak járásba indított járőre decemberben egészen Baghlan tartomány határáig jutott el. Egyik legfőbb feladata az volt, hogy hosszú idő után először felvegye a kapcsolatot a Bamyan tartományban tevékenykedő új-zélandi PRT járőrével.

A magyar járőrnek ehhez mintegy 100 kilométeres utat kellett megtennie kilenc óra alatt, változó minőségű, leginkább a Tala-wa Barfak járásra jellemző sziklás, embert és technikai eszközöket egyaránt próbára tevő utakon.

A járőrben ismét részt vett az Afgán Nemzeti Hadsereg (ANA) egy szakasza, amely ezúttal az OMLT mentorcsoportjának közreműködése nélkül tevékenykedett.

A menetet a PRT-11 és az ANA erői közösen hajtották végre, de amíg a megállások során a magyar katonák a CIMIC-tevékenységeket, a projektek ellenőrzését és azok biztosítását végezték, az afgán katonák önállóan mozogva felderítették a menetvonal következő szakaszának egy részét, illetve ellenőrző-áteresztő pontokat működtettek.

A PRT-11 összekötőcsoportja Bazar-e Tala településen találkozott a járás kormányzójával, Haji Sangi Mohamaddal, valamint a járás rendőrfőnökével. A tárgyalás fő témái a folyamatban lévő fejlesztések, a biztonsági helyzet és az afgán kormányzati szervek problémái voltak.

Ezután a járőr folytatta a menetet Baghlan tartomány határáig, hogy eljusson a kapcsolatfelvételre kijelölt pontra. A menetvonal utolsó húsz kilométere teljesen ismeretlen volt az állomány számára, hiszen ezen a területen a PRT-11 erői még nem jártak.

A két nemzet katonái nemcsak az afgán tartományok határán találkoztak, hanem két ISAF Regionális Parancsnokság (az északi és a keleti) felelősségi területeinek határán is. Ebben a régióban Baghlan tartomány Tala-wa Barfak járása, illetve Bamyan tartomány Kahmard és Shibar járásai egy olyan területet alkotnak, ahol a felmerülő problémák, a biztonsági fenyegetések hasonlóak.

A találkozón a magyar és új-zélandi katonák megosztották egymással a járőrtevékenységük során tapasztaltakat, a járások biztonsági helyzetére vonatkozó aktuális információkat, illetve az afgán kormányzati szervek jelenlegi legfontosabb problémáit. Szó esett továbbá egy esetleges közös feladat végrehajtásának lehetőségéről az ISAF-erők jelenlétének fokozása és hatékonyabb működésük céljából.

A visszaút nem kezdődött egyszerűen, mert az új-zélandi járőr információi szerint a magyar katonák visszafelé tervezett útvonala mentén 20-30 fős ellenállói csoport mozgását figyelték meg. Incidens nem történt, valószínűleg az erős magyar–afgán oszlop rettentette el a felkelőket bármilyen támadás elkövetésétől.

Mind a magyar, mind az új-zélandi PRT egyetértett abban, hogy ez a kapcsolatfelvétel csak az első lépés a két szervezet együttműködése során, amit várhatóan közös feladatok végrehajtása fog követni Tala-wa Barfak járásban és a tartományi határ körzetében a biztonsági helyzet stabilizálása, a fejlesztések elősegítése érdekében.