Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai csapat nyerte a Hanshi Kupát

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2011. december 7. 13:41

December 4-én rendezték meg Magyarországon a tizenhatodik Hanshi Kupát, amelyen a csapatversenyben első helyezést ért el a Magyar Honvédség válogatottja.

A Hanshi Kupa az egyik legrangosabb hazai harcművészeti tornagála, amelynek megálmodója Hanshi dr. Harnos Imre, a zen bu kan kempo irányzat 10 danos, stílusalapító nagymestere, lebonyolítója pedig a Magyar Zen Bu Kan Kempo Sportszervezet. Az idei Hanshi Kupán tizenhét csapat indult, köztük – immáron harmadik éve – egy honvédségi válogatott is. A katonák válogatottja, azaz Hoványi Adrián szakaszvezető, Máté Zsolt őrmester, Zagyva Sándor hadnagy és Tar Tamás őrmester idén csapatversenyben első helyezéssel tértek haza a tornáról. A csapat a Szentendrei Kinizsi Honvéd Sportegyesület színeiben indult el a megmérettetésen: csapatkapitányuk Molnár Károly őrnagy, az MH Altiszti Akadémia Mecséri János Kiképző Osztály Katonai Testnevelési és Közelharc Módszertani Részlegének vezetője volt, felkészülésük koordinátora pedig dr. Zöllei Zoltán nyugállományú alezredes, közelharc-kézitusa szakértő, a részleg vezető munkatársa. Hoványi Adrián és Máté Zsolt az MH 1. Honvéd Hadihajós és Tűzszerész Ezrednél, Zagyva Sándor és Tar Tamás pedig az MH Altiszti Akadémián, a Katonai Testnevelési és Közelharc Módszertani Részlegnél szolgálnak. Zagyva Sándor földharcban összesített harmadik, Tar Tamás pedig hárompontos küzdelemben első helyezést ért el.

A verseny több részből áll: a csapatversenyben a csapatok minden tagja más számban indul, így formagyakorlatban, fegyveres formagyakorlatban, önvédelemben, hárompontos küzdelemben, illetve földharcban. E kategóriák egyesítéséből áll össze a csapatok eredménye. Megkötés, hogy egy csapatban legfeljebb egy fekete öves lehet, vagyis mesterek és tanítványok együtt versenyeznek a minél jobb helyezésért. A csapatversenyt emellett pusztakezes full contact viadal egészíti ki: utóbbi jellemzően a zen bu kan kempóhoz kötődő, nagy presztízsű versenyszám.

1595928357
A katonai csapat részvétele nem véletlen: a Harnos Imre által megalkotott irányzat nagyban táplálkozik a stílusalapító harctéri tapasztalataiból. A nagymester 1956-ban részt vett a szovjetek elleni szabadságharcban, majd a forradalom leverése után Ausztráliába disszidált. Később egy magyarokból álló egység tagjaként harcolt a vietnami háborúban is, vagyis ha valaki, akkor ő aztán pontosan tudja, mit jelent egy éles bevetés. A nemzetközi szinten is a legelismertebb harcművészeti szaktekintélyek közé tartozó Harnos Imre úgy alkotta meg rendszerét, hogy abba minden ponton igyekezett beépíteni azt a stressz-szituációt, amivel a katonák a harctéren találkozhatnak.

Ennek eredményeként a zen bu kan kempo olyan szintű megterhelést jelent művelői számára egy vizsgán vagy egy versenyen, ami a harcművészetek többségére egyáltalán nem jellemző: a cél az, hogy a versenyzők a végsőkig elcsigázottan, fizikailag, mentálisan és lelkileg egyaránt holtfáradtan is képesek legyenek teljesíteni. Egy katona számára mindez létfontosságú, és akár az élete is múlhat rajta egy adott szituációban. Mindez természetesen csak folyamatos és kitartó tréningezéssel érhető el. Harnos Imre egyik legfontosabb üzenete a katonák felé emellett az, hogy minden esetben hallgassanak az ösztöneikre: ez a gondolkodásmód az ő életét is számos esetben mentette meg éles helyzetekben.

Szintén alapvető elem a tényleges küzdelmek kiemelt szerepe a rendszerben: a stílus nagymestere és a szervezet magyarországi tiszteletbeli elnöke, Hanshi Lévai László 7 danos mester egyaránt vallják, hogy tényleges és rendszeres küzdelem nélkül senki sem válhat avatott harcművésszé. Mindennek hátterében az áll, hogy a kisgyermekkor óta felszedett szocializációs gátak miatt mindenkinek „meg kell tanulnia" megütni a másikat. Mindez a katonák számára is létfontosságú, hiszen mindenféle harc alapja a test-test elleni küzdelem, és senkitől sem várható el, hogy az alapok beható ismerete nélkül részt tudjon venni egy harci szituációban, ahol tényleg a maga és társai élete a tét. Napjainkban különös jelentőséggel bír mindez, hiszen a modern aszimmetrikus hadviselésben a katonák azt sem tudják feltétlenül, pontosan ki az ellenségük, ami szintén csak növeli a stressz-szintet.

Ilyen körülmények között a harcművészeti oktatásnak sokszorosan megtérülő pozitív hozadéka van: a Hanshi Kupán elért sikerek is azt mutatják, hogy a Katonai Testnevelési és Közelharc Módszertani Részleg utóbbi években kifejtett tevékenysége eredményes, s az általuk edzett katonák bárkivel szemben megállják a helyüket egy hasonló tornán.

A Hanshi Kupa keretében Zöllei Zoltán a Magyar Közelharc-Kézitusa Szövetség nevében tiszteletbeli mesterfokozatot adományozott Harnos Imrének.