Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2009/05.

2009. április 16. 10:50
1595886045

    Vastaps

      Mindenesetre most Kollár Gáborral együtt ketten vagyunk korunk ama „márciusi ifjai", akiknek van némi szerepük a professzionális Magyar Honvédség életében. De tudjuk: jóval többen vagyunk – vallja Tatár Attila törzsőrmester, a Márciusi Ifjak Díj idei kitüntetettje.

Nagyvilág

    A hír(hedt)név kötelez

      Erős terrorcsoport, egyfajta „franchise-hálózat" a terrorizmus piacán, vagy csupán a terroristák és a média által felépített, jól hangzó „márkanév"? Az al-Kaida az egyik legtöbbet emlegetett terrorszervezet – de valójában mit is értünk ezen a fogalmon?

    Közös akarattal

      Április harmadikán és negyedikén, szimbolikus helyen, a Rajna két partján fekvő Strasbourg (Franciaország) és Kehl (Németország) városaiban ünnepelte megalapításának 60. évfordulóját az Észak-atlanti Szerződés Szervezete. A találkozó igazi jelentőségét azonban nem elsősorban a NATO „születésnapjának" közös megünneplése, hanem az állam- és kormányfői csúcs eredményei jelentették.

Hadak útján

    A tatárjárás

      Az 1241. esztendő vége felé a Nieder-Altaich-i bencés monostor (Bajor Hercegség) apátja e szavakat írta a monostor évkönyvébe: „Ebben az évben Magyarországot, mely háromszázötven éven át fennállott, a tatárok hada elpusztította."

    Tavaszi diadalmenet

      A 1949-es tavaszi hadjárat megannyi szép győzelmének emlékét méltán őrzik a magyar történelem, a magyar szabadságharc történetének lapjai.

    A jelképpé vált város

      A belgiumi Ypern városának neve örökre összeforrott a vegyi hadviselés mai értelemben vett fogalmával, hiszen az első világháború idején – 1915. április 22-én – a németek itt vetettek be először harci gázt, hogy megtörjék a szilárd védelembe húzódott brit–francia erők ellenállását.

Velünk van az erő

    (Ön)pusztító fegyverek

      Az emberiség mindig is roppant leleményes volt, ha önmaga kipusztításán munkálkodott. A múlt században azonban csaknem túllőtt a célon: jószerével csak a huszonnegyedik órában lépett életbe önvédelmi (önmérséklő) reflexe.

    Bárhol, bármikor, bármit

      Radioaktív sugárzás, idegméreg-, esetleg antrax-szennyezés – békeidőben és háborúban egyaránt bekövetkezhetnek e katasztrófák, támadások, ám a Magyar Honvédségnek van egy alakulata, az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj, amelyre ilyen esetekben mindig bizton számíthatunk.

    A felderítéstől a mentesítésig

      Atom-, biológiai és vegyi csapás vagy baleset esetén a károk enyhítésekor, a következmények felszámolásakor a legfontosabb az azonnali és pontos adatszolgáltatás és adatértékelés. A NATO ezért működteti ABV riasztási és értesítési rendszerét, amelynek a Magyar Honvédség kijelölt erői is szerves részét képezik. A honvédségben ezt a szerepkört az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ (MH GAVIK) tölti be az év minden napján, nonstop készenlétben.

    Testre szabott biztonság (X)

      A vegyivédelmi eszközök két csoportba sorolhatók: védelmi és felderítőeszközök. A növekvő kihívásokra válaszul, a felszerelések két csoportja párhuzamosan korszerűsödik. Ez szükségszerű is, hiszen a védelmi eszközök használatát a parancsnok a felderítés eredménye alapján rendeli el.

    Sugárveszély!

      Kevesen tudják, de a NATO-ban egyedülálló képesség lapul Szolnokon, egy kisebb méretű, nem az esztétikumra hajtó zöld konténer képében.

    Vírusdetektívek

      A forgatókönyv ismert és hátborzongató: egy Afrikából „becsempészett" vírus csaknem végez egy kaliforniai kisváros lakosságával. A Magyar Honvédség molekuláris biológiai laboratóriumában akár naponta is megfordulhatnak a halál leheletével érkező kórokozók.

    Egyenrangú páros

      Amikor egy katona külszolgálatra megy, az itthon maradt társ „tartja a frontot" az élet minden területén. De mi van akkor, ha a társ is katona?

    Navy SEALs

      Az Egyesült Államok haditengerészetének állományába tartozó Navy SEAL a legjobban kiképzett és a legismertebb alakulatok közé tartozik.

Haditechnika

    Tűznyilak

      A repülőnapok közönsége mindig lenyűgözve nézi az ég felé törő vadászgépeket, amelyek hatalmas tűzcsóvát húzva földrengető dübörgéssel száguldanak. A kamionnyi tömegű gépek hihetetlen könnyedségüket a hajtóműveknek köszönhetik, amelyek a géprepülés alig több mint egy évszázadnyi története során hihetetlen fejlődésen mentek keresztül.

    Vízre szállt ufó

      A legendás „lopakodó" F–117 Nighthawk, majd pedig a hasonlóan futurisztikus B–2 Spirit megjelenése óta a katonai repülés világában már hozzászokhattunk a furcsa formájú szerkezetekhez. Napjainkban pedig már a tengereken is egyre gyakrabban találkozhatunk a sci-fi filmekbe illő hajókkal. Ezek egyike az amerikai haditengerészet (US Navy) talán legegyedibb kialakítású egysége, a HSV–2 Swift.

    Fogd és fuss!

      A francia fegyveres erőknél rendszeresített egyéni lőfegyver igazi különlegesség. Kialakítása és működése sok egyedi megoldást tartalmaz. A fegyver neve a Fusil d’Assault de la Manufacture d’Armes de St. Etienne szavak kezdőbetűiből áll össze. Ennek jelentése a St. Etienne fegyvergyár gépkarabélya.

Hátország

    Mozigenerális

      A közelmúltban több magyar tévécsatorna is leporolta az Angyalbőrben című sorozatot, így újra végignézhettük a híressé vált „vasbogdányi laktanya" szakaszának kalandjait. De vajon hogy’ emlékszik vissza a filmre, a kezdetekre maga a „vezénylő tábornok", azaz Gát György rendező-producer?

    Képernyő-kommandós

      A kiképzők álma: egy újonc, aki készségszinten ismeri a különböző fegyverek, köztük a rakéták működését. Tudja, melyik kapcsoló hol van, mire való, és tudja azt is, hogy az M209-es gránátvetővel mennyire kell az ellenség fölé célozni a találathoz…

    A Hunyadiak lobogói

      A Hunyadi-család két kiemelkedő személyiségének – a nagy törökverőként emlegetett Jánosnak, illetve az igazságos jelzővel illetett Mátyásnak – egy-egy lobogója is bekerült a történelmi zászlók sorába. Most ezeket mutatjuk be, Cs. Kottra Györgyi főmuzeológus segítségével.

    Nem nagy dobás

      Nevét a hidegháború egyik „forró" pillanata tette ismertté. Francis Gary Powersről van szó, aki abban a tudatban végzett kémrepüléseket a Szovjetunió fölött, hogy nagy magasságban haladó U–2-ese elérhetetlen az ellenséges légvédelem számára. Tévedett.

    Meglátni és megszeretni…

      Igazi csapatjátékos, egyszersmind a vízilabda-bajnokság góllövőlistájának élén áll. A balszélsőből lett jobbszélső mára átértékelte magában az olimpiai negyedik helyet, és nem szeret a testvérei ellen játszani.

    A Tízes

      Akiről Alfredo di Stéfano, a Real Madrid egykori klasszis csatára úgy nyilatkozott, hogy „játékosként és emberként is tízes", az minden bizonnyal korszakos jelentőségű sportoló. Természetesen Puskás Ferencről beszélünk…

    Huszár leszek…

      A címbe mindenki tetszés szerint helyettesítse be – mondjuk – a harckocsizó, a középkori lovag vagy a római légiós szavakat. A hagyományőrző egyesületekről szóló sorozatunkban ugyanis most segítséget szeretnénk nyújtani azoknak, akik már elhatározták: új hagyományőrző egyesületet hoznak létre.

    Villámháború

      Máig vitatott kérdés: vajon a történelem ismétli-e önmagát? Ám Forintos Kálmán sajátos, kör alakú diorámáját forgatva sok minden más is eszünkbe juthat…

    Plakáthadsereg

      „A szent hazafiúi kötelesség a csatatérre szólított. Nagyon kérem a közönséget és tisztelt vevőimet, támogassák üzletemet vásárlásukkal, és tegyék lehetővé itthon hagyott családom megélhetését." Ezzel a felhívással is talákozhatunk a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, valamint a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum: Mindenütt hódít… Reklám a Nagy Háborúban (1914–1918) című közös kiállításán, amely bemutatja, hogy a reklám a háborúban is reklám maradt.