Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarok a békefenntartásban

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. március 1. 14:58

A napokban megjelent a Zrínyi Kiadó legújabb könyve. Kiss Zoltán László Magyarok a békefenntartásban című, 256 oldalas kötete 3500 forintért vásárolható meg a kiadóban.

A most megjelent kötet első részében a szerző a XIX. századig visszanyúló békefenntartói tevékenység eddigi történetét tekinti át, mely óriási változásokon, fejlődésen ment keresztül. A Magyar Honvédség részvétele e feladatokban, küldetésekben elismerést vívott ki nemcsak a katonai szervezeteknek, de a Magyar Köztársaságnak is. Katonáink a világ békéjét és biztonságát szolgálják, a rászorulókat és szenvedőket segítik, ezzel is egy élhetőbb világ megteremtésén fáradoznak. Vállalt szolgálatukat bátran és önzetlenül teljesítik, ha kell a legdrágábbat életüket is feláldozzák. A Magyar Honvédség erőinek jelentős hányada, jelenleg is szolgálatot teljesít az ENSZ, az EBESZ, a NATO és az EU különféle válságreagáló műveleteiben a Balkánon, Afganisztánban és Irakban.

Ebben a könyvben a szerző egy olyan katonaszociológiai vizsgálat eredményeit adja közre, amelyet a közelmúltban hajtottak végre változatos kutatás-módszertani technikákkal.
A vizsgálat keretében több mint 1700 hivatásos és szerződéses katonát, valamint rendőröket, közalkalmazottakat, köztisztviselőket és az érintettek családtagjait kérdezték meg. A kötet lapjain a válaszadók megosztják az olvasókkal a külföldi missziókra történő kiválasztás, felkészítés, a külföldi missziós szolgálat, valamint a hazaérkezés utáni visszailleszkedéssel kapcsolatos tapasztalataikat, s megfogalmazzák igényeiket, illetve elvárásaikat.

A vizsgálat során feltárt tények reális és hiteles képet alkotnak a békeműveletekben részt vevő katonáink aktuális helyzetéről, ezzel is hozzájárulva az eredményes felkészítéséhez és szolgálat végrehajtásához.
A fekete-fehér fotókkal, grafikonokkal, táblázatokkal gazdagon illusztrált hiánypótló mű a téma iránt érdeklődők számára kellően olvasmányos és érdekes ahhoz, hogy siker legyen.