Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarországot egyelőre nem fenyegeti a sertésinfluenza

Szöveg: Szűcs László |  2009. április 28. 16:14

Egyre több helyről jelentenek gyanús megbetegedéseket, amelyeket a sertésinfluenzával hoznak összefüggésbe. Az amerikai kontinens után már Új-Zélandról és Európában is észleltek bizonyítható fertőzéseket. Dr. Meglécz Katalin orvos alezredest, a Magyar Honvédség főepidemiológusát kérdeztük a járványról.

Dr. Meglécz Katalin orvos alezredes, a Magyar Honvédség főepidemiológusa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: a sertésinfluenzának titulált új vírus, valójában egy új humán influenza-A vírus. A kórokozónak mindössze annyi köze van a sertésinfluenzához, hogy a genetikai állományában egyaránt megtalálhatóak a sertésinfluenza, a madárinfluenza, és a humáninfluenza darabjai. A szakemberek ezt nevezik rekombinálódott vírusnak, amely ugyanakkor már humán vírusnak is számít, hiszen bizonyíthatóan terjed emberről emberre.

1595886614
Meglécz doktornőtől megtudtuk: az új típusú vírus megjelenését április közepére teszik: 17-e és 23-a között Mexikóban regisztrálták először az influenza-szerű megbetegedések számának gyors ütemű emelkedését. Ekkor 850 szövődményes, tüdőgyulladásos esetet jelentettek és 59 halottat. Feltételezik, hogy ezeket a haláleseteket az új vírus okozta, ám a mai napig csak 33 esetben sikerült ezt a gyanút beigazolni. Az Amerikai Egyesült Államokban először április 25-én találkoztak az új típusú influenzával, azóta tizenegy esetben bizonyítható a vírus jelenléte.

– Bármilyen furcsa is ez az olvasóknak, de a járványügyi szakemberek még a mai napon sem érzik egyértelműen veszélyesnek ezt a vírust. Mégpedig azért, mert nagyon keveset lehet róla egyelőre tudni. Ami tény: emberről emberre terjed. Ugyanakkor annak ellenére, hogy Mexikóban súlyos megbetegedéseket okozott, az Egyesült Államokban és Kanadában mindössze csak enyhe lefolyásúak a vírus okozta betegségek. Az még kérdéses, hogy miért? Még az is előfordulhat, hogy a vírus más-más altípusa fertőz Mexikóban, illetve a másik két érintett országban. A járványügyi vizsgálatok egyelőre még folyamatban vannak, csak az eredmények megszületése után lehet pontosabbat mondani – emelte ki dr. Meglécz Katalin orvos alezredes, akitől megtudtuk azt is, hogy kedden, vagyis április 28-án, 79 megerősített esetet jelentettek az amerikai kontinensről. A legtöbben, negyvenen az Amerikai Egyesült Államokban fertőződtek meg, Mexikóban harminchárman, Kanadában pedig hatan. Mexikóban heten vesztették életüket bizonyítottan az új kórokozó okozta betegség következtében.

Mexikói jelentések szerint ezzel százötvenkettőre emelkedett a halálos áldozatok száma és több, mint kétezren fertőződtek meg az észak-amerikai országban. Ugyanakkor a hivatalos WHO adtok szerint 1600 a gyanús esetek száma, és mindössze hét az igazolt, vírussal összefüggő halálozás.

A Magyar Honvédség főepidemiológusa hozzátette: pillanatnyilag hazánk nincsen veszélyben. A WHO (World Health Organization – Egészségügyi Világszervezet) hétfőn a kora esti órákban az úgynevezett járványügyi pandémiás készenlétet a 3-asról a 4-es fokozatra emelte. A 3-as fokozat azt jelenti, hogy előfordulnak megbetegedések, amely állatról emberre terjednek. A 4-es fokozatban pedig már vírus emberről emberre is terjed, de csak kisebb csoportokban fordulnak elő megbetegedések. Természetesen a WHO a változó helyzet függvényében akár csökkentheti, de akár növelheti is a készenlét szintjét az elkövetkező napokban. A következő, az 5-ös fokozat azt jelenti, hogy több mint két országban fordulnak elő összefüggő megbetegedések, s ebben a készenléti fokozatban már komolyabb intézkedéseket is meg kell tenni, például korlátozhatják az utazásokat. Erre pillanatnyilag még nincsen szükség, bár az Egyesült Államokban azt javasolják, hogy ha lehetséges, akkor halasszák el a mexikói utazásokat – tudtuk meg dr. Meglécz Katalintól.

1595886614
 

A járványügyi szakember elmondta: Magyarországon hétfőn összeült a Nemzeti Influenza Pandémia Prevenciós Bizottság. Döntöttek arról, hogy megerősítik a ferihegyi repülőtéren az egészségügyi szolgálat készenlétét, plakátokat helyeznek el a terminálokban, amelyeken tudatják: ha valaki az érintett területekről érkezik, és influenza-szerű tüneteket tapasztal magán, akkor jelentkezzen az orvosnál, mondja el, hogy melyik területen járt. Emellett orvosi ellenőrző pontokat állítanak fel a Ferihegyi repülőtér mindhárom terminálján, és hőkamerát is telepítenek a repülővel érkező utasok ellenőrzésére. A reptéri belépési pontok erősítéséhez 25 embert képeznek ki folyamatosan, és több lépcsőben erősítik az egészségügyi szolgálatot.

Mindemellett megerősítették az országban az influenza figyelő és jelentő szolgálatot is. Mindez az jelenti, hogy hazánkban normális esetben a 20. hétig működik a szezonális influenza figyelő és jelentő szolgálat, ezt most meghosszabbították. Az érintett országokból, az érkezést követően 7-10 napon belül, influenzaszerű tüneteket mutató eseteket egyedileg kell jelenteniük a háziorvosoknak. Emellett létrehoztak egy ingyenesen hívható, zöld számot is. A 06-80/204-217 számon bárki információt kérhet az új típusú influenzavírussal kapcsolatban. Ezek az információk azonban az Egészségügyi Minisztérium és az ÁNTSZ és az Országos Epidemiológiai Központ honlapján is folyamatosan frissülnek.

Dr. Meglécz Katalin szerint az új típusú vírus ugyanúgy terjed, mint a szezonális influenza: cseppfertőzéssel. Éppen ezért védekezni is hasonlóképpen kell ellene, vagyis lehetőség szerint kerülni kell a betegekkel történő kontaktust. Emellett szükséges a gyakori kézmosás, és az is, hogy köhögésnél, tüsszögésnél használjunk zsebkendőt. Ha pedig tüneteket észlelünk magunkon, akkor azonnal forduljunk orvoshoz. Maguk a tünetek is ugyanazok, mint a szezonális influenzánál: láz, köhögés, torokfájás, hidegrázás, rossz közérzet, súlyosabb esetben nehézlégzés. A szakemberek az új vírus esetében maximálisan 7-10 napos lappangási idővel számolnak, de még nem ismerik egészen pontosan a kórokozó tulajdonságait – árulta el az orvos alezredes.

1595886614
 

– A Magyar Honvédség rendelkezik az influenzára vonatkozó pandémiás tervvel. Ebben meghatározták minden egyes készenléti szint beavatkozási küszöbét. E terv szerint egyelőre még nincsen teendőnk, mindössze csak készülünk egy magasabb beavatkozási szintre, vagy éppen az esetleges járványra. Az 5. járványvédelmi fokozat elrendelése esetén első dolga a rendőrségnek lesz, határrendészeti feladatokat kell ellátniuk. A Magyar Honvédségnek akkor lesz dolga, ha ezeket a feladatokat a rendvédelmi erők már nem tudják egyedül ellátni, akkor kérhetik a katonák segítségét. Addig nekünk a legfontosabb teendőnk a saját állományunk védelme. De úgy gondolom, erre a szintre nem fog eljutni a mostani járvány – fogalmazott Meglécz doktornő.