Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarországra látogatott az Ohiói Nemzeti Gárda parancsnoka

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Szabó Lajos zászlós, Tóth László, az alakulatok felvételei |  2022. június 10. 20:15

Budapesten, Szentendrén, Tatán és Székesfehérváron tett látogatást június 8-9-én, az Ohiói Nemzeti Gárda küldöttsége, amit John C. Harris vezérőrnagy, parancsnok vezetett.

ONG PK (1)

A Magyar Honvédséggel immár közel 30 esztendeje szoros kapcsolatot ápoló Ohiói Nemzeti Gárda delegációjának tagjai a Hotel Hadikban találkoztak és folytattak megbeszéléseket mások mellett Bozó Tibor vezérőrnaggyal, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnökével és Sándor Tamás vezérőrnaggyal, a Magyar Honvédség Parancsnoksága különleges műveleti szemlélőjével. Az amerikai delegáció plenáris ülésen ismerkedhetett meg a Magyar Honvédség területvédelmi képességeivel.

ONG PK (16)

John C. Harris vezérőrnagy ezt követően látogatást tett Szentendrén, a MH Kiber- és Információs Műveleti Központnál (MH KIMK). A vendéget Balogh Péter ezredes, az alakulat parancsnoka, valamint prof. dr. Kovács László dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága kibervédelmi szemlélője köszöntötte. Az elhangzott tájékoztatóban szó esett a Kiber Akadémiáról, az ott folyó képzésekről. Balogh ezredes szólt a magyar-ukrán határon végzett tevékenységről, valamint a tavalyi afganisztáni kimenekítés kapcsán végrehajtott munkáról is.

A központ nem kinetikus elemeinek feladatrendszeréről Izmay Olivér főhadnagy tartott tájékoztatót, majd Kovács László dandártábornok a nem kinetikus képességeknek tisztképzés rendszerében elfoglalt helyéről beszélt. A látogatás zárásaként az alakulatnál működő Műveleti Központ (TOC) munkájába is rövid betekintést nyert az Ohiói Nemzeti Gárda parancsnoka.

ONG PK (3)

Délután a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumában tett látogatást az Ohiói Nemzeti Gárda parancsnoka, John C. Harris vezérőrnagy és kísérete. Ennek során találkozott Sándor Zsolt altábornaggyal, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettesével és Kaszab Zoltán főtörzszászlóssal, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósával is.

ONG PK (9)

Másnap Tatán, az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál folytatódott a program. Lőrincz Gábor dandártábornok, az alakulat parancsnoka előadásában bemutatta az alakulat felépítését, feladatrendszerét, nemzetközi együttműködéseit és szerepvállalásait, továbbá a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként megvalósult és tervezett fejlesztéseket. Ezt követően a vendégek egy statikus bemutatón ismerhették meg dandárnál rendszeresített fegyvereket, a régi és az új haditechnikai eszközöket, egyebek mellett a Leopard 2A4HU harckocsit, a Gidrán többcélú moduláris harcjárművet és a Carl Gustaf M4 páncéltörő löveget, illetve a Leopard 2A4HU harckocsik karbantartására kialakított MWT mobil javító sátrat is. A statikus bemutatót követően a delegáció betekintést nyerhetett az éppen zajló harckocsi és harcjármű vezetési gyakorlatba is.

A delegáció a Székesfehérvárra érkezve megtekintette a Magyar Honvédség Parancsnoksága Integrált Műveleti Központot, majd látogatást tett a NATO Erőket Integráló Elemnél (NFIU) és Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságnál. (HQ MND-C)