Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Malajzia kiírta a tendert MiG-29-esei leváltására

Szöveg: JETfly |  2009. december 9. 12:45

Malajzia elkészítette azon országok, illetve gyártók névsorát, melyekből kiválasztaná a kivonásra kerülő MiG-29N váltótípusát. A tenderen vélhetően öt ország típusai vesznek részt, melyekről bővebb információt nem árultak el. Kiderült ugyanis, hogy Malajzia eladná a meglévő tizenhat MiG-29N-jét, melyeket még 1995-ben vásároltak Oroszországtól.

A tizenhat MiG-29-től közel 380 millió dollárért válnának meg.

A gépek után már két vásárló is érdeklődött, de ezeket nem nevezték meg. Malajzia egy többcélú vadászgép beszerzését tervezi. A tendert megnyerő típusra közel 20 évig számítana a légierő. Nincs kizárva, hogy a tender egyik résztvevője Oroszország, ugyanis az oroszok haljanak rá, hogy Malajzia pénz helyett más termékekkel fizessen. Az 1990-es években előfordult már ilyen üzlet a két ország között, hogy a malájok a MiG-29-ért cserébe pálmaolajjal, kaucsukkal és más export cikkekkel fizettek. Az oroszok elképzelései szerint ilyen fizetési mód a jövőben is lehetséges.

A tervek szerint tíz MiG-29N-t már 2010 közepén, a megmaradt hat példányt pedig 2010 végére adnák át az új üzemeltetőnek. Malajzia 1994-ben is megrendelt 18 MiG-29-est, melyeket már az idén leváltottak, a jóval nagyobb teljesítményű Szu-30MKM-re.