Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Malajzia Szu-30-asokra cseréli MiG-29-eseit

Szöveg: JETfly Magazin |  2009. június 4. 10:15

Malajzia Szu-30 vadászgépekkel váltja fel MiG-29-es flottáját. Három évvel ezelőtt a maláj légierő újabb két darab Fulcrumot vásárolt, a meglévő, még az 1990-es években beszerzett 18 darabhoz, melyek közül kettőt veszítettek el baleset következtében.

Az eltelt évek során 18 darab Szu-30 vadászgépet rendeltek, és ezt várhatóan újabb megrendelések követik majd a jövőben. A Szuhojok mellett Malajzia 8 darab F-18D-t is vásárolt az 1990-es években, melyek továbbra is üzemben maradhatnak.

Mivel orosz és amerikai gyártmányú repülőgépeket is üzemeltet az ázsiai ország, várható volt, hogy ezek paraméterei előbb-utóbb összehasonlításra kerülnek.

Az orosz gépek közel fele annyiba sem kerülnek, mint amerikai testvéreik, így többek között az áruk is szerepet játszott abban, hogy Malajzia az orosz vadászgép beszerzésre fektetett nagyobb hangsúlyt, annak ellenére, hogy a szomszédos Szingapúrban jól képzett pilóták F-16-osokon repülnek. A MiG-29-es vadászgépet 1983-ban állította hadrendbe Oroszország, válaszul az amerikai F-16-osokra. A vadászgép különböző típusaiból megközelítőleg 1600 darabot gyártottak, ezek közül körülbelül 900-at exportáltak a világ különböző légierői számára.

Oroszország igen sokat áldoz a még üzemben lévő MiG-29-esek korszerűsítésére, melynek révén elméletileg akár 2030-ig is repülhetne a típus. Malajziát azonban már ez nem fogja érinteni.