Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Maliban tombol az erőszak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 16. 22:10

Maliban a belföldi fegyveres konfliktus „minden szereplője” – a tuaregek, az iszlamisták és a katonák is – követtek el erőszakos cselekményeket az elmúlt öt hónapban: nemi erőszakot, önkényes kivégzéseket és fogva tartást, valamint gyerekkatonák toborzását – állapítja meg az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet május 16-án, szerdán kiadott jelentésében.

A dokumentumban a szervezet kaotikusnak írja le a helyzetet, amely az ország északi részben uralkodik azóta, hogy tuareg és iszlamista lázadók uralmuk alá vonták az országrészt, valamint felsorolja, hogy a puccsot végrehajtó hadsereg katonái milyen erőszakos cselekményeket követtek el délen.

Gaetan Mootoo, az AI afrikai kutatója és a jelentés egyik szerzője úgy ítéli meg, hogy Mali a legsúlyosabb válságát éli át függetlenségének 1960-as elnyerése óta. Miközben a Száhel-övezet országaiban – ahová Mali is tartozik – mintegy 15 millió ember szenved az élelmiszerhiánytól, az ország északi részéből április végén 300 ezer lakos menekült el.

Címkékjog