Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Már őszre gyakorolnak a lövészek

Szöveg: Tóthné Ilyés Edit |  2009. augusztus 15. 6:32

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 1. lövészzászlóalja augusztusban már őszi megmérettetéseire, a „Bevetési Irány 2009” gyakorlatra és a nemzeti Creval ellenőrzésre készül. A század-összekovácsolás keretén belül a három lövészszázad minden nap más-más feladatokat végez: a tűzvezetési, harcalaki és menetbiztosítási feladatokat felváltva hajtják végre.

Az elmúlt hónapokban sok új honvéd kezdte meg munkáját a zászlóaljnál. Ezért a kiképzés alatt nagy figyelmet fordítottak arra, hogy ezek a kezdő katonák elsajátíthassák azokat az „alaplépéseket", amelyek nélkülözhetetlenek a gyakorlótéri feladatvégrehajtáshoz. Az 1. század a századszintű, gyalogosan és harcjárművel történő harcrendet és harcalakzatokat gyakorolta, a 2. század a menetbiztosítást és körletelfoglalást, míg a 3. század tűzvezetési gyakorlatot hajtott végre.

1595890226
 

„Ezen a héten felkészülünk a szeptemberi törzsvezetési gyakorlatra és a század és zászlóalj kötelék lőgyakorlatokra, és mivel az állomány nagy része nemrég érkezett, ezért nagy hangsúlyt fektetünk az alapismeretek átadására is" – mondta el Frankó Imre őrnagy, a zászlóalj parancsnokhelyettese.
„A zászlóaljnak szüksége is van az összekovácsolásra, ugyanis idén ősszel kerül sor a nemzeti CREVAL ellenőrzésre, mely során meggyőződnek róla, hogy a NATO-nak felajánlott erő képes ellátni feladatait hazai és külföldi területen egyaránt.
Az okmányok ellenőrzése mellett vizsgálják a személyi és technikai feltételek meglétét, majd a kitelepülés során egy előre nem ismert feladatot kell megoldania az alegységnek. Az ellenőrzési rendszer következő állomása a nemzetközi CREVAL ellenőrzés lesz, melyre előreláthatólag 2010-ben kerül sor."

1595890226
1595890226
1595890226

Fotók: Csehiné Sárkány Beáta szkv.