Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Eszenyi Enikő a ciprusi magyar békefenntartóknál

Szöveg: Mészáros Károly zls. |  2009. augusztus 15. 6:43

Váratlan látogató bolydította fel a napokban az MH ENSZ Ciprusi Békefenntartó Misszió (UNFICYP) Magyar Kontingensének életét. A magyar szakasz athienoui Szent-István táborába érkezett a cipruson édesanyjával nyaraló Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója, közkedvelt színésznő.

A kedves látogatókat Lakatos Tibor mk. őrnagy, hadműveleti tiszt és Czikó László főhadnagy, szakaszparancsnok köszöntötte, majd a vendégek a katonákkal beszélgettek mindennapi életükről, a missziós feladatokról. Az alkalomnak különleges aktualitást ad, hogy az Eszenyi Enikő által vezetett társulat Shakespeare drámáját, az Othellot viszi színpadra, aminek fő cselekménye Cipruson játszódik.

Eszenyi Enikő tehát a dráma helyszínén kívánt tapasztalatokat szerezni, és mivel a darab többségében katonai környezetben zajlik, kapva-kapott az alkalmon, hogy az UNFICYP misszióban jelenleg is 84 magyar békefenntartó teljesít szolgálatot.

 

Sűrün csattogott a fényképezőgép a neves látogató kezében. Minden apró momentum felkeltette figyelmét az ebédlőtől az elhelyezési körleteken keresztül a biztosítékig. Egyúttal mesélt a katonáknak a közemúltban Szentendrén, az MH Központi Kiképző Bázisán töltött időről, a társulat valamint személyes élményeiről, a katonai kiképzésről, katonákról szerzett benyomásokról. Az igazgató-színésznő közvetlen stílusának következményeként az éppen szolgálatban nem levő bakák tömege kíséretében és kérdések özönében ülhettek le a vendégek ebédhez.

 

A rövid és sikeres látogatás utolsó pontjaként Eszenyi Enikő elfogadta a meghívást a misszió játékos katonai vetélkedőjére Nicosiába, ahol a magyar katonákkal együtt szolgáló szlovák békefenntartók nagy örömére a művésznő anyanyelvükön köszöntötte őket, majd pedig záró akkordként következhetett a szurkolás a magyar tagokkal is felálló nemzetközi csapatnak.

A látogatás bizonyára sikerrel hozzájárul a darab sikeres színre viteléhez, de a cipruson szolgáló magyar katonák „önző" módon csak annyit mondtak: Köszönjük, Enikő!

Fotók: Németh Miklós ftőrm.