Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Már tesztelik a Humvee-k utódját

Szöveg: Háború Művészete |  2010. június 15. 13:43

Az amerikai hadsereg megkezdte egy új, páncélozott gépjármű, a Joint Light Tactical Vehicle (JLTV) tesztsorozatát, amellyel a jövőben a jelenleg alkalmazott HMMWV Humvee-ket kívánják leváltani. A hadsereg a járművet – amely első ránézésre robosztusabbnak és biztonságosabbnak tűnik, mint hasonló társai – a közelmúltban a médiák képviselőinek is bemutatta.

A JLTV fejlesztése egy közös projekt, amely túlmutat az ország határain, mivel az együttműködésben az amerikai tengerészgyalogság, az amerikai hadsereg (U.S. Army) mellett az ausztráliai kormány és három amerikai ipari cég is közreműködik.

A JLTV fejlesztésén olyan hadiipari cégek dolgoznak, mint a BAE Systems, a General Tactical Vehicles és a Lockheed Martin.

A JLTV tulajdonságai között kiemelt szerep jut a biztonságon kívül a költséghatékonyságnak – ár-érték arány –, a megbízhatóságnak, a karbantarthatóságnak. A járművet úgy tervezték, hogy az megbízható legyen, ugyanakkor meghibásodás esetén a hibát a legrövidebb időn belül megszüntethessék.

A követelmények között, valamint a tervezésnél szintén fontos követelmény volt a jármű szállíthatósága. A jármű szállítható kell, hogy legyen úgy C-130 típusú szállító repülőgéppel, mint CH-47 vagy CH-53 helikopterekkel. Ezzel a tulajdonsággal a perspektivikus harcjármű expedíciós képességét erősítik.

A JLTV különböző feladatokra, különböző modifikációkban készül. Lesznek 4 és 6 személy szállítására alkalmas változatai, míg az egészségügyi verziónak légideszantolásra is alkalmasnak kell lennie.