Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ünnepeltek a légtér védelmezői

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. június 15. 20:41

Veszprémben az ezred napját ünnepelték az alakulat jelenlegi és régi dolgozói, valamint családtagjaik. A ünnepség ezredsorakozóval kezdődött, és egész napos családi nappal folytatódott. A nagy hagyományokkal rendelkező alakulatot a HM Honvéd Vezérkari főnöke és az MH Összhaderőnemi Parancsnokság vezetője is külön levélben köszöntötte.

Az alegységek felsorakozása után, a csapatzászló és az elöljáró fogadása következett, majd a katonák a Himnusz hangjainak tisztelegtek. A HM Honvéd Vezérkar főnöke és az MH Összhaderőnemi Parancsnok levelét Zentai László alezredes, parancsnokhelyettes olvasta fel.

Benkő Tibor altábornagy levelében köszöntötte az ünneplő ezred katonáit és családtagjaikat. Hangsúlyozta: napjaink feladatainak végrehajtásához olyan parancsnoki állományra van szükség, akik döntéseikben következetes, határozott egyéniségek, de egyben emberségesek is. „A mai magyar hadseregben szolgálatot teljesítő katonáknak a törvényekben meghatározott feladataikat kell végrehajtaniuk. Minden körülmények között biztosítani kell az ország megbízható védelmét és ha szükséges, segítséget kell nyújtania az ország lakosságának a nehéz helyzetek felszámolásához. Nagyon fontos ezért a mai magyar társadalommal való szoros kapcsolatok kiépítése és az együttműködés fenntartása a mindennapokban", állt a levélben.

Kovács József vezérőrnagy, összhaderőnemi parancsnok levele első részében az alakulat fennállásának 61. évfordulója alkalmából köszöntötte az ezred teljes állományát. Hangsúlyozta: olyan alakulatról van szó, amelyik a nap huszonnégy órájában szolgálja a hazát, így járulva hozzá az ország biztonságának fenntartásához. „Légtérellenőrzés nélkül nem lehet az ország szuverenitásról beszélni", szögezte le levelében, emlékeztetve, hogy az ezred az elmúlt 61 év alatt nagyon jelentős fejlődésen ment keresztül, a vizuális figyelő őrsöktől eljutott a modern technikákig, amikor a felderítés és az adattovábbítás automatikusan, ezért nagyon gyorsan és pontosan történik.

„Köztudott, hogy Veszprém hagyományosan katonaváros. Az évtizedek óta itt települt katonai szervezet ehhez a hagyományhoz nagymértékben hozzájárult. A katonák és családtagjaik jól integrálódtak a város közéletébe és ma is jelentős szerepet játszanak a város társadalmi fejlődésében", áll Kovács József vezérőrnagy levelében, aki végezetül megköszönte a katonák eddig végzett munkáját és a családtagok a segítségét, hiszen biztos családi háttér nélkül a katonai feladatok ellátása nem lehetséges.

 

Ezt követően Szűcs Pál mérnők ezredes, az alakulat parancsnoka mondott ünnepi beszédet. Beszédében hangsúlyozta: a hatvanegy év általában a katonai alakulatok életében nem nagy idő, de a légtérellenőrzés technikai fejlődése szempontjából ez az időszak jelentős korszak volt. „A légtérellenőrzés a repüléssel egyidős, mert amikor megjelentek az első repülőeszközök rögtön felmerült az igény a légtér folyamatos felügyeletére is. Ez történt az I. világháború idején is, amikor a katonai célpontok mellett már a hátország is támadható, elérhető lett. 1949. július 15-e volt az a dátum, amikor az OLP megalakulásával a légtérfigyelés szervezetté vált. Innentől kezdve folyamatosan megfigyelhető az is, hogy a repülőeszközök fejlődését minden esetben gyorsan követte a légtérfigyelés fejlődése. Elmondható az is, hogy a haditechnikai fejlődés minden esetben azonnal megjelent a radar technikában, korszerűsödtek zavarszűrési eljárások, valamint a légi célok megjelenítésének formái. A felderítési lehetőségek növekedése egyre inkább sürgetővé tette a felderített információk gyors és pontos továbbításának szükségességét", fogalmazott Szűcs Pál. A továbbiakban elmondta: napjainkban a repülő technikában új fejlesztések történtek, megjelentek a lopakodók, melyek új kihívás elé állították a radartechnikát fejlesztő mérnököket. Leszögezte: az információtovábbítás korszerűsítésében az ezred mindig élen járt, katonáik ma már a kor elvárásainak megfelelő automatizált eszközökkel dolgoznak.

A rádiótechnikai ezred történetéhez hozzátartozik, hogy századaink az elmúlt évtizedekben ország különböző településein voltak megtalálhatóak és a mai napig fellelhető emlékeket hagytak ezeken a helyeken. A kis falvak életében meghatározó volt az a szellemi réteg, amit a katonák az ötvenes és hatvanas években ott, ezeken a kis településeken képviseltek. Ezért is van az – hangsúlyozta Szűcs Pál –, hogy az önkormányzatok nagyon sok helyen állították már emléket a falvakban élő és dolgozó katonáinknak. „De az is elmondható, hogy nagyon sok község nevét az országban élők úgy ismerték meg, hogy ott teljesítettek sorkatonai szolgálatot. Ma már csak két olyan radar század van – Békéscsaba és Juta –, ahol a kezdetektől volt alegységük és szinte az üres mezőre települtek a radarjaikkal a katonák", mutatott rá. Kiemelte: ez az a fegyvernem, amely a jövőben is kell hogy fejlődjön és korszerűsödjön, mert a haza biztonságának egyik alapját képezik. Nagyon fontos, hogy a kommunikációs rendszer felépítése egyszerűsödjön és a szerzett felderítési adatok a felhasználók számára gyorsan és könnyen elérhetők legyenek – emelte ki az ezredes, aki befejezésül megköszönte a katonák és a polgári dolgozó hozzáállását feladataik végrehajtásához. A hivatalos ünnepség befejező részében a huzamos időn át jól dolgozó katonáknak és polgári dolgozóknak ajándéktárgyakat adtak át.

 

Az ünnepség a honvéd sportpályán családi nappal folytatódott. A jó időjárás kedvezett a rendezvénynek: nagyon sokan jöttek el, a feleségek a gyerekekkel, az alakulatnál dolgozók az ismerőseikkel és természetesen a nyugdíjasok, akik itt akartak találkozni a régi kolléégákkal. A vendégeket nagyon sokszínű program várta. A színpadon egymást követték a fellépő együttesek, szólóénekesek és táncosok. A rendezők a gyerekeket a sportpálya melletti részen különböző elfoglaltsággal várták: itt volt Rudi Bohóc, de lehetett gyöngyöt fűzni, rajzolni és festeni is. A katonai akadályversenyen a fiatalokból álló csapatoknak nagyon izgalmas pályán lehetett megküzdeniük egymással. Voltak, aki kipróbálták a falmászást, az íjászatot, de az érdeklődőbbek a pónilovaglást is gyakorolhatták. A felnőttek közül legtöbben a foci mellett a főzőversenyen vettek részt.

Nagy népszerűsége volt a gyerekek körében a tűzoltóknak is. A magasba felemelkedő kosár vonzotta a fiatalokat, az emelőszerkezet csak az ebédszünetben kapott egy kis pihenőt. Délben az étkezősátornál hosszú sorok várakoztak az ételkiosztásra, egy órára a gulyáságyúban főtt babgulyás jócskán elfogyott.

A családi nap a versenyek eredményeinek kihirdetésével zárult.