Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Maradnak a katonák az utcákon

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. december 4. 8:08

Az olasz kormány hat hónappal meghosszabbította annak a rendeletének a hatályát, amellyel a közbiztonság javítása érdekében katonákat vezényelt a nagyobb városok utcáira – jelentette be szerdán az olasz belügyminiszter.

Roberto Maroni szavai szerint az intézkedés eddig nagyon pozitív eredményeket hozott. A rendelkezés eredetileg csak februárig lett volna érvényben.

Augusztus óta az olasz nagyvárosokban katonák őrzik a jelentősebb intézményeket, külképviseleteket, műemlékeket, közlekedési csomópontokat, hogy tehermentesítsék a rendőrséget.

Összesen háromezer fegyverest vezényeltek Róma, Milánó, Nápoly, Palermo utcáira.

A katonák csak pisztollyal vannak felfegyverezve, s kizárólag tettenérés esetén vehetnek őrizetbe bárkit, de az ellenzék így is az olasz városok militarizálásával vádolta a Silvio Berlusconi vezette kormányt. Mint érveltek, a katonaság bevetésének nincs számottevő hatása, ezért merő pazarlás.

A katonák kivezénylését az a biztonságitörvény-csomag tette lehetővé, amelyet júliusban fogadott el az olasz parlament a bűnözés és az illegális bevándorlás elleni küzdelem jegyében.