Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

12 ezer méter magasról kémlelik a tálibokat

Szöveg: JETfly |  2008. december 4. 8:18

A Brit Királyi Légierő (RAF) Sentinel R1 típusú felderítő repülőgépei is segíteni fogják az Afganisztánban állomásozó nemzetközi erők tálib fegyveres lázadók elleni harcát.

A 12 kilométer magasságban repülő felderítő gép, radarjai segítségével még a méky szurdokokban megbúvó technikai eszközöket és emberi erőket is képes felderíteni. A Sentinel R1 alapja egy kéthajtóműves üzleti repülőgép, amelyet a speciális feladat végrehajtása céljából módosítottak. A repülőgép fedélzetén megtalálhatóak a jelenlegi világszínvonalat képviselő kifinomult radarok, amelyek műholdakon keresztül valósidejű mozgóképet képes a fölre sugározni. A repülőgép képességeinek köszönhetően kiváló támogatást tudnak nyújtani a lázadók pozíciójának pontos meghatározásával a nemzetközi erők számára.

A brit védelmi minisztérium 860 millió fontot költött az 5 darab SentinelR1 típusú repülőgépre, amelyeket a RAF Waddingtonban állomásozó egysége üzemeltet.

Az öt, új repülőgép közül kettőt az elmúlt hónapban irányítottak át egy pontosan meg nem nevezett közel-keleti bázisra. A további három gép esetleges bevetési helyszínét és azok időpontját nem hozták nyilvánosságra.

Az új egység parancsnoka, Harry Kennels repülő alezredes azt mondta küldetésükről: “Jelen vagyunk, hogy tűt keressünk a szénakazalban,és irányítsuk a repülőgépek csapásmérését."