Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Martonyi: Folytatni kell a líbiai nép védelmét célzó tevékenységet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 15. 9:30

Magyarország teljes mértékben támogatja a NATO-külügyminiszterek Berlinben április 14-én, csütörtökön elfogadott líbiai nyilatkozatában foglaltakat. A tanácskozáson részt vevő Martonyi János külügyminiszter ezt az MTI-nek adott nyilatkozatában fejtette ki. A politikus hangsúlyozta: egyetért azzal, hogy a líbiai rezsim elleni katonai csapásokat folytatni és erősíteni kell.

A líbiai válság rendezésével kapcsolatos prioritások között Martonyi első helyen a líbiai nép védelmét említette. Az ezt célzó tevékenységet folytatni kell – szögezte le a miniszter, megemlítve azt is, hogy a líbiai rezsimnek biztosítani kell a humanitárius segélyek teljes és akadálymentes eljuttatását a lakosság számára. Egyetértés volt abban, hogy a Kadhafi-rezsim nem legitim, és Moammer Kadhafinak távoznia kell a hatalomból – mondta el a külügyminiszter, hangsúlyozva azt is, hogy erősíteni kell a líbiai ellenzéket, illetve az ideiglenes nemzeti tanácsot.

A külügyminiszter utalt arra, hogy a NATO az ENSZ 1973. számú határozatának megfelelően – legitim módon – folytatja katonai akcióját. A szárazföldi katonai szerepvállalás ugyanakkor az értekezleten nem merült fel – jelentette ki az MTI-nek Martonyi.

CímkékENSZNATO