Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Második Guantánamóvá fejleszthetik Bagramot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 23. 6:21

Az afganisztáni Bagram gyűjtőtáborát guantánamói típusú börtönné fejleszthetik, hogy ott tartsák fogva a különböző országokban elfogott terroristagyanús személyeket – jelentette hétfőn a brit The Times Pentagonba akkreditált tudósítója. Bagram a lehetőségek egyike, amelyeket az amerikai illetékesek fontolóra vettek.

Barack Obama hivatalba lépésekor megígérte, hogy egy éven belül bezáratja a guantánamói rabtelepet. A Kubában található börtön további működtetése kínos dilemma elé állította az amerikai elnököt, mivel nehézségekbe ütközött, hogy megfelelő börtönt találjanak a legveszélyesebbnek tartott foglyok számára.

Az elképzelés, hogy Bagramba szállítsák az al-Kaida Jemenben vagy Szomáliában elfogott feltételezett tagjait, nem aratott osztatlan sikert. Stanley McChrystal tábornok, az Afganisztánban harcoló amerikai csapatok parancsnoka a Los Angeles Timesnak nyilatkozva nemtetszését fejezte ki, a döntés várható negatív visszhangja miatt.

Bagramot az afgánok úgy tartják számon, mint ahol a múltban megsértették az emberi jogokat, noha a régi börtönt egy új fegyintézet váltotta fel a hatalmas amerikai légi bázison.
“Senki sem kedveli különösebben a lehetséges megoldások egyikét sem, de Bagram tűnik a legkevésbé rossznak közülük" – jelentette ki az amerikai védelmi minisztérium egyik tisztségviselője.

Egy másik lehetséges megoldás az lehetne, hogy egy, az Egyesült Államok területén található különleges börtönbe szállítsák a rabokat. Ez azonban nem lenne praktikus megoldás, mert a foglyokkal az amerikai törvények szerint kellene eljárni, ezért, kielégítő bizonyítékok híján, a legveszélyesebbnek tekintett foglyokat nehéz lenne elítéltetni. Ezt az opciót az amerikai törvényhozás is ellenezné.

Bagrammal kapcsolatban újabb gond, hogy a bázis fölötti ellenőrzést jövőre az afgán kormány veszi át. Hamid Karzai kormánya pedig aligha vállalná, hogy a világ más részein elfogott rabokat őrizze. Így az amerikai hadseregnek meg kellene tartania a börtön azon részének felügyeletét, ahol az Afganisztán területén kívül letartóztatott személyeket őrzik.

McChrystal tábornok csak egy olyan megoldást támogatna, hogy Bagramban a Pakisztán területén elfogott külföldi állampolgárokat börtönözzék be, akiknek közvetlen közük van az afganisztáni harcokhoz – nyilatkozott névtelenül a Los Angeles Timesnak egy amerikai hivatalos személy. Közöttük lehetne Abdul Gani Baradar mollah, a tálibok feltételezett katonai parancsnoka, akit februárban ejtettek foglyul.

A különösen veszélyesnek ítélt foglyok annyira kényes kérdés, hogy Eric Olson tengernagy, az amerikai különleges műveletek parancsnoka múlt heti szenátusi meghallgatásán zárt ülést kért, amikor megkérdezték tőle, hogy hová szállíttatna egy Jemenben elfogott feltételezett terroristát.