Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Medálparádé Pristinában

Szöveg: Tömbölné Czirfusz Loretta |  2012. január 31. 14:25

Hamarosan befejeződik az MH KFOR Kontingens ötödik váltásának külszolgálata Koszovóban. A pristinai Slim Lines táborban a napokban rendezték meg a hagyományos medálparádét.

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Vera Maria Fernandes, Portugália
koszovói és bulgáriai nagykövete, valamint Magyarország koszovói nagykövetének képviseletében dr. Sipos Sándor követ-tanácsos,
első beosztott. Ugyancsak jelen volt Hanák
Béla, Magyarország koszovói nagykövetének első titkára, valamint több, a KFOR kötelékében szolgáló magas beosztású katona.

„Még néhány hét, és befejeződik az ötödik váltás missziós szolgálata Koszovóban. Az eltelt időszak bővelkedett eseményekben. Az elsődleges feladatunk az volt, hogy a KFOR-nak felajánlott erők révén hozzájáruljunk Koszovó békéjének stabilizálásához" – mondta Tajti Miklós alezredes. A kontingens parancsnoka hozzátette: a műveleti feladatok közepette a misszió egyik kiemelkedő pontjához érkeztek, hiszen a külszolgálat vége előtt hagyományosan megrendezett medálparádén a katonák − a NATO-erőkben teljesített szolgálatuk elismeréseként − megkapják az úgynevezett Balkán-medált.

A missziójukat befejező békefenntartók a közös magyar−portugál harcászati tartalék zászlóalj tagjaiként teljesítették szolgálatukat az elmúlt hat hónapban Koszovóban. A magyarok – a jó nemzetközi együttműködés elismeréséül – a Békefenntartásért Szolgálati Jelet, valamint az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának emlékplakettjét adták át néhány portugál társuknak a medálparádén. Viszonzásként a portugálok nemzetük Szent György-keresztjének második és harmadik fokozatát nyújtották át a magyar békefenntartóknak.

Fotó: A szerző felvételei