Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Még mindig eladóak az új-zélandi Skyhawkok

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. május 1. 14:27

Az új-zélandi védelmi minisztérium a napokban ismét bejelentette, hogy újfent eladásra kínál 8 darab Douglas A/TA-4K Skyhawk típusú repülőgépet. A Skyhawkokat aukciós úton próbálják értékesíteni, melyre az ajánlatokat ez év május 16-ig lehet megtenni. Az aukción öt darab együléses A-4K és három darab kétüléses TA-4K, továbbá 20 darab Pratt & Whitney J52 típusú hajtómű, illetve számos a kiszolgáláshoz elengedhetetlen eszköz és tartalék alkatrész szerepel.

Az új-zélandi minisztérium már nem először bocsátja áruba a Skyhawkokat. Ezeket a repülőgépeket még 2001-ben vonták ki a hadrendből, röviddel ezután máris eladásra kínálták őket. A gépekre később találtak is egy vevőt, az amerikai Tactical Air Services (TAS) vállalatot, mely közel 155 millió dollárt kínált a gépekért, azonban a fizetési határidő túllépése miatt az üzlet mégsem valósult meg.

Az új-zélandi légierő összesen 17 darab A-4 Skyhawkot állított hadrendbe. A kivont gépek közül kilenc példány vélhetően a múzeumokban végzi majd, erre már többször is igényt jelentett be, többek között a légierő múzeuma is, azonban ez ügyben azóta sincs előrelépés.

A 2001-es kivonás óta az új-zélandi kormány közel 34 millió dollárt költött a gépek őrzésére. Ezen kiadások megszüntetése érdekében az ország védelmi minisztériuma azt nyilatkozta, hogy a gépeket és a kiszolgáló eszközöket mihamarabb, lehetőség szerint egyben adná el, azonban ha igény van rá, akkor több részletben is értékesítésre kerülhetnek. Az új-zélandi kormány továbbá fontolóra veszi a szintén 2001-ben kivont 17 darab Aermacchi MB-339CB típusú gyakorlógép újbóli eladását is.

1595917848

 Fotó: www.airliners.net