Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonák haltak meg az újabb jemeni összecsapásban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 1. 16:29

Újabb halálos kimenetelű összecsapások voltak a jemeni biztonsági erők és kormányellenes tüntetők között április 30-án, szombaton: két katona és négy polgári személy vesztette életét a déli Ádenben – közölte a belügyminisztérium és egy kórházi forrás. A két katonát tűzpárbajban ölték meg fegyveresek Áden Manszúra nevű negyedében – olvasható a minisztérium honlapján. Egy helyi közigazgatási vezető szerint a katonákra azért lőttek rá, mert fel akarták számolni a tüntetők sátortáborát a Mártírok terén.

Szemtanúk elmondták, hogy a lelőtt katonák bajtársai tovább tüzeltek a tüntetők között elvegyült támadókra. A helyi Nakib kórház egyik illetékese arról számolt be, hogy hozzájuk először kettő, majd még egy-egy lelőtt, valamint négy sebesült civilt szállítottak be. Egy másik kórház, a Szadek közölte, hogy hozzájuk legalább 15 olyan civilt szállítottak be, akit katonák lőttek meg.

Az idézett közigazgatási vezető szerint a tűzpárbajban három katona megsebesült. Az AFP tudósítója szemtanúja volt annak, hogy a három sebesült katonát beszállították a Szadek kórházba.

Az incidensek után a városrészben lövések voltak hallhatóak, és nagyon feszült volt a helyzet. Páncélozott járművek köröztek egy épület körül, amelyben a katonák gyanúja szerint támadóik megbújtak.

Megérkezett szombaton Szanaába az Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) főtitkára, aki a kormány és a Közös Fórum nevű parlamenti ellenzéki tömörülés között közvetít a jemeni konfliktusban. Abdel-Latíf az-Zajáni azzal a szándékkal utazott Szanaába, hogy a jemeni hatalomátadási megállapodás aláírása céljából vasárnapra Rijádba hívja Ali Abdalláh Száleh elnököt és az ellenzék vezetőit – jelentette a Saba hivatalos jemeni hírügynökség.

A megállapodást a GCC-be tömörülő monarchiák dolgozták ki. Eszerint Száleh az aláírást követő egy héten belül megbízza az ellenzéket egy nemzeti megbékélési kormány megalakításával, és egy hónappal később érinthetetlenségének és büntethetetlenségének megőrzése mellett távozik a hatalomból, átadja jogkörét alelnökének. Az alelnök az ezt követő két hónapon belül elnökválasztást ír ki. A parlament ezután új alkotmányt alkot, amelyet népszavazásra bocsátanak, majd parlamenti választásokat rendeznek.

Az utcai tüntetők nem fogadják el a megállapodást, mert ők Száleh azonnali távozását és büntetőjogi felelősségre vonását követelik annak a több mint 140 embernek a haláláért, akit a január vége óta tartó tüntetések leverése során öltek meg a biztonsági erők.

Nem tudni, hogy Száleh hajlandó-e elmenni Rijádba a megállapodás aláírására, vagy ragaszkodik ahhoz, hogy ő szombaton Szanaában szignálja azt. A rijádi aláíráson ugyanis jelen lesz Katar emírje, Hamad bin Kalifa ász-Száni sejk, aki korábban a hatalomból való távozásra szólította fel őt. Ha a jemeni elnök nem utazik el Rijádba, akkor pártjának alelnöke megy el oda, hogy jelen legyen, amikor az ellenzék aláírja a megállapodást.