Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Túlfutott a pályán az egyik Líbiába vezényelt F-16-os

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. május 1. 18:31

2011. április 27-én, helyi idő szerint 11:35-kor leszállás közben balesetet szenvedett az Egyesült Arab Emirátusok egyik F-16E típusú vadászbombázója a szicíliai Sigonella légibázison. A gép a szardíniai Decimomannu légibázisról települt át Szíciliába, azonban a földetérés nem a megszokott módon zajlott: az UAE F-16-osa túlfutott a pályán, pilótája pedig sikeres katapultálást hajtott végre. A napvilágra került információk szerint állapota kielégítő, a baleset körülményeit vizsgálják.

A baleset napján több hírforrás is arról számolt be, hogy a kerítést áttörő F-16-os a baleset következtében megsemmisült, azonban a legfrissebb hírek szerint, a gép kisebb sérülésekkel megúszta az esetet. Egyelőre nem tudható a túlfutás pontos oka, pilótahibáról még nem tettek említést, annyit azonban már közzétettek, hogy a baleset időpontjában kedvezőtlen időjárási körülmények nehezítették a leszállást.

Katar példáját követve, az Egyesült Arab Emirátusok március végén döntött arról, hogy 12 géppel (6 db Lockheed Martin F-16E/F Block 60 és 6 db Dassault Mirage 2000-9) részt vesznek a líbiai légtérzár érvényesítésében. Az UAE F-16-osai március 27-én érkeztek meg a szardíniai Decimomannu légibázisra.

                           
A pályán túlfutó F-16-os