Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Még több amerikai katona Afganisztánba?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. szeptember 16. 9:29

Az amerikai haderő legmagasabb rangú vezetője szerint az Egyesült Államoknak valószínűleg még több katonát kell küldeni Afganisztánba, ha meg akarja nyerni a háborút.

Mike Mullen tengernagy, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke a szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottsága előtt kedden fejtette ki ezt a véleményét. Arról nem beszélt, hogy hány fős erősítést tartana szükségesnek.

“Végre tudjuk hajtani a ránk bízott feladatot, de a stratégiának megfelelő forrásokra lesz szükségünk. Véleményem szerint megfelelő és elegendő eszközöket adni a (tálib) lázadás elleni küzdelemhez, valószínűleg azt jelenti, hogy további csapatokat kell küldeni" – mondta a tengernagy, akit abból az alkalomból hallgatott meg a szenátusi bizottság, hogy Barack Obama elnök kezdeményezte megbízatásának két évvel történő meghosszabbítását.

Mullen türelemre szólított fel az amerikai erőfeszítések kapcsán, miközben a közvélemény és a kongresszus tagjai, különösen a demokrata párti politikusok egyre nagyobb kételyekkel viszonyulnak a háborúhoz. A legfrissebb, hétfőn közzétett adatok szerint az amerikaiak 58 százaléka ellenzi, és csak 39 százaléka támogatja az afganisztáni katonai szerepvállalást.

Carl Levin szenátor, a fegyveres erők bizottságának demokrata párti elnöke a keddi meghallgatáson is megerősítette, hogy ellenzi újabb csapatok kivezénylését Afganisztánba, amit csak akkor tudna elképzelni, ha az Egyesült Államok többet tenne az afgán fegyveres erők felfejlesztésére. “Azzal, hogy biztosítjuk a szükséges forrásokat az afgán hadseregnek és rendőrségnek az önállóvá váláshoz, megmutatjuk elkötelezettségünket a küldetés sikere mellett, miközben kikerüljük az amerikai harcoló csapatok létszámának további növelésével járó kockázatokat" – hangoztatta a befolyásos szenátor.

Az Egyesült Államok jelenleg 62 ezer katonát állomásoztat Afganisztánban, s a tervek szerint az amerikai kontingens létszáma 68 ezerre emelkedik az év végére. Januárban még “csak" mintegy 32 ezer amerikai katona teljesített szolgálatot Afganisztánban. Stanley McChrystal tábornok, az Afganisztánban szolgáló nemzetközi erők amerikai főparancsnoka a következő hetekben teszi meg javaslatait Obama elnöknek.

1595891416