Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Még több katona Afganisztánba?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. március 18. 13:23

Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár szerint még további négy zászlóalj, csaknem négyezer katona kell az augusztusi afganisztáni elnökválasztás biztosítására.

A főtitkár szerdán Kabulban, Hamid Karzai afgán államfővel közösen tartott sajtókonferencián nyilatkozott. “A választás biztosítása természetesen kihívás, de készek vagyunk megfelelni annak, mert minden afgán állampolgárnak joga van a lakhelyén szavazni" – mondta Jaap de Hoop Scheffer, aki az afganisztáni nemzetközi biztonsági erőben (ISAF) részt vevő 42 ország képviselőinek küldöttségével érkezett az afgán fővárosba.

A látogatást az április elejére tervezett NATO-csúcs elé időzítették, amelynek egyik fő témája szintén Afganisztán lesz.

Jelenleg körülbelül 70 ezer külföldi katona állomásozik Afganisztánban.A választás időpontja körül hónapokig tartó belpolitikai vita folyt. Karzai – alkotmányjogi megfontolásokra hivatkozva – az áprilisi dátumot szorgalmazta, az ellenzék és kormányának több tagja viszont úgy vélekedett, hogy nem lehet megteremteni addig a biztonságos voksolás körülményeit.Az afgán elnök a sajtó előtt figyelmeztette a külföldi hatalmakat: tartózkodjanak attól, hogy beavatkoznak Afganisztán kormányzásába. “Afganisztán soha nem lesz bábállam" – jelentette ki Karzai.Az államfő újraválasztására számít, ugyanakkor egyre szélesedik a tálibok lázadása. Az erőszakcselekményekben csak tavaly az ENSZ adatai szerint legalább ötezren vesztették életüket, köztük kétezer civil.