Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megacélosodtak

Szöveg: MH 2. KRDD | Fotó: Pápai Annamária |  2022. március 10. 17:54

Tavaly novemberben kezdődött az a kihelyezett alap altiszti tanfolyam, amit az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár az MH Altiszti Akadémia szentendrei kiképzőivel együttműködve indított. Összefoglaló cikkünkben beszámolunk az Acélkocka képzés fázisairól.

20220310-krdd-acelkocka (3)

A több mint hatvan kiképzendő számára a „bemelegítő” foglalkozások után kezdődött meg a valódi munka. Elsőként a tereptannal, a térképismerettel, az általános tereptanelmélettel, a terepen való tájékozódással, valamint a menetvázlat-szerkesztéssel ismerkedtek. Ezt, az első fázist záró vizsga során, Táborfalván, egyéni menetet teljesítettek a résztvevők térképpel és tájolóval.

A jó navigálás a későbbi harcászati foglalkozásokon, a raj vezetésénél is elengedhetetlen volt a különböző helyzetek megoldásához. A tanfolyamon résztvevők bemeneteli szintjének különbözősége a fegyverkezelés során mutatkozott meg. Míg a kiképzendők egy részen ezen a téren már gyakorlottnak volt mondható, a többieknek nehezebb dolga volt, mivel az alapoktól kellett megtanulniuk mindent. Ez a kiképzőknek is kihívást jelentett. A legtöbben sikerrel vették ezt az akadályt is. Természetesen a tapasztalatlanabbakon lehetett nagyobb fejlődést lemérni.

A jelöltek a decemberi képzési szünetben sem pihentek: otthonaikból online feladatokat oldottak meg. A két szakasz a saját harceljárásaikat dolgozta ki, amiket a kijelölt szakasz- és rajparancsnokok összevetettek, majd megszerkesztettek. Minden katonának egy előre meghatározott témában fel kellett készülni egy foglalkozás megtartására és azt dokumentálni, valamint mindenkinek kutatómunkát kellett végeznie és egy szabadon választott hadműveletről esszé formájában számot adnia.

20220310-krdd-acelkocka (15)

Januárban, az addig elsajátított tananyaból tettek vizsgát, amit minden jelölt sikeresen teljesített. Az elméleti tudás gyakorlati alkalmazása ezután következett: megkezdték a fegyveres lő- és harcászati kiképzéseket. Az éleslövészet az MH Bakony Harckiképző Központ tatárszentgyörgyi lőterén, a harcászati kiképzés Szolnokon és a táborfalvai kiképzőbázison zajlott. Elsősorban alap harcászati eljárásokat gyakoroltak, a fő hangsúlyt a raj vezetése kapta. Emellett elsajàtították a harcászati tervezés folyamatát, valamint megtanulták a harcparancs kiadásának menetét.

A táborfalvi gyakorlótéren, egy többnapos komplex harcászati foglalkozást hajtottak végre, amely során - a szakaszszintű harcparancs feldolgozását követően -, kiegészítő harcintézkedések alapján, az általuk készített terepasztal mellett gyakorolták a tervezést és a harcparancs kiadását. A gondosan megtervezett műveletek során a már megszerzett híradó és egészségügyi ismereteiket is átültették a gyakorlatba.

A tervezés és harcászati foglakozások mellett az egyének közötti, csoporton belüli stressz- és konfliktushelyzetek kezelésének elemzésével is bővítették eszköztárukat. Nem maradhatott el a vegyvédelmi kiképzés sem, ami az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ szakembereinek vezetésével zajlott, majd január végén, Izbégen tűzakadálypálya és könnygázsátor „várta” a kiképzendőket.

20220310-krdd-acelkocka (19)

A tanfolyam zárógyakorlatán az őrmester-jelöltek komplex foglalkozás-sorozat részeként gyakorolták mindazt, amit elméletben és gyakorlatban elsajàtítottak. Minden nap több harcparancsot is kaptak, ami alapján a végrehajtandó feladatokat tervezték és eligazították a rajokat terepen vagy a bázison, terepasztalon.

A vizsga hete ezután következett. A leendő őrmesterek írásban és gyakorlatban is számot adtak megszerzett ismereteikből. A tanfolyamot megkezdő hatvannégy jelölt közül ötvenhatan tettek sikeres vizsgát, hatan kiváló értékelést kaptak. A legjobb vizsgán elért eredményéért Terenyei Szandra őrvezető a záróünnepségen ajándéktárgyat vehetett át Sánta Gábor ezredestől, a dandár parancsnokától. Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa pedig ajándéktárgyat adományozott J.T. főtörzsőrmesternek, kimagasló kiképzői tevékenységéért.