Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megelevenednek a sci-fik

Szöveg: JETfly |  2008. december 3. 14:20

A Boeing Company az amerikai Missile Defense Agency-vel közösen a múlt héten végezte el a nagy energiájú repülőfedélzeti lézerfegyver tesztelését szárazföldi körülmények között.

Az Edwards-i légibázison elvégzett próbalövés során a célpont egy szimulált ballisztikus rakéta volt, melyet a repülőgép orrára felszerelt lézeres célmegjelölő rendszer segítségével vettek célba. Az Airborne Laser program (ABL) ezáltal ismét egy újabb sikert könyvelhet el a forradalmi jelentőségű fedélzeti lézer-fegyverrendszer kialakításában és tesztelésében.

Ezzel a sikeres próbával a Boeing cég már a második jelentős mérföldkövön van túl a fegyver tesztelését tekintve. Az illetékesek szerint a program az előzetes terveknek megfelelően alakul, hiszen az első tesztelést követően, sikerült még 2008-ban elvégezni a másodikat is. A főpróbát 2009-re tervezik, amikor egy valódi rakéta lelövését szeretnék demonstrálni. A program az elmúlt években számos eredményt ért el, és az ígéretes teszteléseknek köszönhetően a fejlesztők jogosan bíznak a fegyver sikerességében.

A most tesztelt ABL (Airborne Laser) egy módosított Boeing 747-400F repülőgép fedélzetén kapott helyet. A lézerszegmenst a Northrop Grumman biztosítja, de a Lockheed Martin is fontos szerepet kapott a programban. Az ABL jelentős szerepet tölt majd be az Egyesült Államok rakétavédelmi rendszerében, hiszen hatékonyan veheti fel a harcot a ballisztikus, levegő-levegő, cirkáló-, illetve föld-levegő rakéták ellen.

Címkékjograkéta