Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megemlékezések az Egyesült Államokban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. szeptember 11. 21:58

A legméltóbban azzal emlékezhetünk meg elvesztett szeretteinkről, ha mi határozzuk meg, hogy milyen legyen ez az ország, és nem a gyilkosok egy kis csoportja – jelentette ki Barack Obama amerikai elnök a szombaton Washingtonban a Pentagonnál tartott megemlékezésen, ahol a 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadás következtében 184 ember vesztette életét.

„Mi, amerikaiak nem fogunk, soha nem fogunk háborúzni az iszlám ellen" – jelentette ki Obama, aki Robert Gates védelmi miniszter és Michael Mullen, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke társaságában vett részt a megemlékezésen. „Nem a vallás volt az, amely megtámadott bennünket azon a szeptemberi napon. Az al-Kaida, férfiak egy szánalmas csoportja volt az, amely kiforgatta a vallást" – hangsúlyozta az elnök.

A New York-i Ground Zerónál, ahol 2752 ember halt meg, John Biden amerikai alelnök és Michael Bloomberg részvételével tartottak megemlékezést. Felolvasták az áldozatok nevét, szemtanúk és hozzátartozók mondtak rövid vallomást a kilenc évvel ezelőtti tragédiáról. A merényletet követő tűzvész helyszínén az amerikai tűzoltók országos találkozót tartanak.

A várakozások szerint szombaton demonstrációt tartanak a Ground Zerótól két utcányira felépítendő iszlám közösségi központ pártolói is ellenzői.

New Yorkban volt Terry Jones floridai tiszteletes is, aki korábban nyilvános koránégetéssel fenyegetőzött, de szombaton kijelentette, hogy „soha" nem tesz majd ilyet.

Michelle Obama és Laura Bush, a jelenlegi és az előző first lady a pennsylvaniai Shanksville-ben emlékezett. Ott, ahol lezuhant a United Airlines 93-as járata, amelynek utasai felvették a harcot a gépeltérítőkkel.

Az ünnepélyes gyász mindhárom hivatalos helyszínén virágokkal és zászlókkal tisztelegtek az áldozatok emléke előtt.