Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tádzsik határőrök iszlamista fegyveresekkel végeztek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. szeptember 11. 22:09

Legkevesebb 20, Afganisztánból beszivárgó iszlamista fegyveressel végeztek tádzsik határőrök az elmúlt héten az afgán-tádzsik határ térségében – közölték szombaton tádzsik illetékesek. Tádzsikisztánban fokozódott az erőszak az utóbbi hetekben, miután megszökött börtönéből 25, az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő szélsőséges, és egy gépkocsiba rejtett robbanóanyaggal elkövetett öngyilkos merényletben életét vesztette két rendőr.

Az Afganisztánból beszivárgó fegyveresek, köztük tálibok a Pandzs határfolyó egyik szigetén rejtőzködtek, de a határőrök felfedezték őket – közölte Husnud Rahmatullajev ezredes, a tádzsik határőrség szóvivője. Szerdán tűzharc alakult ki, mely csaknem 24 órán keresztül folyt, s ebben mintegy 20 iszlamista és egy tádzsik határőr veszítette életét. A tádzsik határőrök nagy mennyiségű fegyvert és különböző iszlamista harci iratokat foglaltak le.

Az iszlamisták, köztük afgán tálibok és az al-Kaidával kapcsolatban álló, radikális Üzbegisztáni Iszlám Mozgalom tagjai valószínűleg azután menekültek el

Afganisztánból, hogy az ország északi részén a nemzetközi erők hadműveletet indítottak ellenük – mondta a tádzsik szóvivő.

Tádzsikisztánban, melynek 1340 kilométer hosszú, rosszul védett határa van Afganisztánnal, ingatag a belpolitikai helyzet az 1997-es békemegállapodás óta, amely lezárta a polgárháborút a iszlamista felkelők és a kormány között. A Szovjetunió szétesése után kirobbant konfliktusban mintegy 150 ezren veszítették életüket.

CímkékAfganisztán