Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadijáték, modellbemutató, sorompónyitás…

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. szeptember 11. 21:22

Hagyományteremtő céllal rendezték meg az I. Pécsi Nemzetközi Hadi-, Technikatörténeti-, Jármű- és modellkiállítást szeptember 11–12-én. A Hatejamo fantázianevű (a japán szó jelentése: a harc szelleme) rendezvény ünnepélyes megnyitóját a Széchenyi téren tartották, ahol az alakzatban felsorakozott hagyományőrző csapatok előtt dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter mondott beszédet.

A tárca első embere hangsúlyozta a hagyományőrző szervezetek tevékenységének fontosságát, kiemelve: minden lehetséges eszközzel támogatni fogják ezeket a szervezeteket! Hozzátette: a hagyományőrzésben minőségbiztosítási rendszert fognak bevezetni. Utalt arra, hogy a hagyományőrzők látványos bemutatóit hadijátéknak hívják ugyan, ám ez voltaképpen mégsem játék, hanem nagyon komoly tevékenység.

A rendezvénynek helyet adó Expo Centerben és Pécs Plázában az érdeklődők megtekinthették – többek között – a makettkiállítást, meghallgathatták az afganisztáni misszióban szolgáló magyar katonák élménybeszámolóját, kipróbálhatták a régi harcjárműveket. Mindkét napon a különböző korok (római-, középkori, illetve Napóleon korabeli) hadijátékai szórakoztatták az érdeklődőket, akik bepillantást nyerhettek egy–egy haditábor mindennapi életébe. Igazi látványosságnak számított a repülőgép-, harckocsi- és helikopter-modellek bemutatója.

A szombati nap más katonai vonatkozásban is ünnep volt a pécsiek számára, hiszen dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter felnyitotta a Tubes–hegy védett erdei útját lezáró sorompót. Mint ismeretes, a korábban a hegyre tervezett radarállomásra vezető közutat a város – élve jogával – erdei magánúttá nyilvánította és lezárta azt. A hatályos bírósági döntés értelmében azonban a Tubesen nem épül katonai radar, ezért most már a sorompóra sincs szükség.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szöveg: Kálmánfi Gábor

Fotó: Galovtsik Gábor