Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megérkeztek Afganisztánba a bombakereső robotok

Szöveg: Háború Művészete |  2010. január 20. 7:29

Megérkeztek Afganisztánba azok a korszerű technológiával tervezett bombakereső robotok, melyeket különféle robbanószerkezetek felkutatására, azok hatástalanítására és eltávolítására terveztek. Előreláthatólag e robotok rendszerbe állításával nagymértékben javul az afgán frontvonalon a robbanószerkezetek feltérképezése és hatástalanítása.

A 12 millió fontos szerződés 100 darab Dragon Runner bombakereső robot beszerzéséről szól, amelyet a védelmi minisztérium rendelt meg az angol QinetiQ, nemzetközileg is az élvonalban elhelyezkedő védelmi és biztonságtechnikai eszközöket gyártó cégtől. Ezek a könnyűsúlyú, bármikor szétszerelhető és bármilyen nehéz terepen feladataikat kiválóan ellátó robotok segítik az Afganisztánban állomásozó csapatok munkáját különféle robbanószerkezetek, út mentén elhelyezett bombák feltérképezésében, hatástalanításában valamint eltávolításában úgy, hogy az operátor biztonságos távolságból irányítja azt.

A robotok kiváló manőverező képességgel és olyan karokkal rendelkeznek, amelyek képesek a gyanús tárgyakat körülásni, továbbá azokat kiemelni és elszállítani.

A roboton négy kamerát helyeztek el, amelyek képeket biztosítanak az operátor számára a helyszínen lévő gyanús tárgyról, aki egy távirányítón keresztül irányítja azt. Szakértők szerint használata nagyon egyszerű és a Play Station-on felnövő generációnak nem jelent problémát a kezelése.

CímkékAfganisztán