Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai tengerészgyalogosok Haitin

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. január 20. 7:21

Amerikai tengerészgyalogosok kezdték meg a bevonulást kedden Haiti fővárosába. Az első katonák az elnöki palota közelében foglaltak állásokat. A mintegy 50, teljes harci felszerelést viselő katonát helikopterek vitték a romokban álló elnöki palotához, miközben társaik Port-au-Prince-től délnyugatra szálltak partra.

További 2 ezer amerikai katona várakozik hajókon a part közelében. Feladatuk a mentési munkálatok és a segélyek szétosztásának biztosítása.

Az amerikai légierő kedden megkezdte ivóvíz és élelem ledobását ejtőernyővel. Egy Észak-Karolinából érkezett gépről 14 500 adag ennivalót és 15 ezer liter vizet dobtak le a port-au-prince-i repülőtér közelében. Haitin és a környező vizekre küldött hajókon már több mint 11 ezer amerikai katona van. René Preval haiti elnök azt hangsúlyozza, hogy az amerikai erők a rend fenntartásában segédkeznek, Robert Gates amerikai védelmi miniszter pedig azt mondta, hogy erői nem fognak rendőri szerepet betölteni, de megvédik magukat, a haiti lakosokat és a nemzetközi közösség képviselőit, ha valami történik.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden egyhangúlag jóváhagyta, hogy a világszervezet további 3500 kéksapkást küldjön Haitira a biztonság erősítése és a segélyakció támogatása céljából. A karibi országban jelenleg 7 ezer kéksapkás katona állomásozik, ezenkívül egy 2100 fős nemzetközi rendőri erő segít a rend fenntartásában. Az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA) kedden közölte, hogy eddig több mint 90 embert mentettek ki élve a romok alól, s még mindig van remény arra, hogy további túlélőket találjanak. A legfontosabb továbbra is az orvosi ellátás megszervezése, a holttestek összegyűjtése és elszállítása, a hajléktalanok elhelyezése és a tiszta ivóvíz biztosítása.

Az ENSZ haiti missziójának közlése szerint a biztonsági helyzet alapvetően stabil Port-au-Prince-ben, de helyenként előfordulnak erőszakcselekmények és fosztogatások.