Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Görögország támogatja hazánk afganisztáni erőfeszítéseit

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. január 20. 7:16

Görögország újabb 300 ezer euróval támogatja két magyar segélyszervezet afganisztáni újjáépítési projektjeit. Az erről szóló támogatási megállapodásokat kedden írták alá a Külügyminisztériumban.Görögországnak nincs Afganisztánban a magyarhoz hasonló saját Tartományi Újjáépítési Csoportja (PRT), ezért is akart betársulni a magyar erőfeszítések finanszírozásába.

A támogatási szerződéseket, melyek célja az oktatás, az egészségügy és a nők helyzetének, illetve munkaerőpiacra jutási feltételeinek javítása, a Külügyminisztérium részéről Szabó Vilmos államtitkár, valamint a kivitelezéssel megbízott két civil szervezet vezetője – Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet igazgatója és Kató Ernő, a Baptista Szeretetszolgálat fejlesztési igazgatója – írta alá. Az aláírási ceremónián jelen volt Szpiridón Jeorjilész görög nagykövet is.

Szabó Vilmos a dokumentumok aláírása után méltatta a görög kormány hozzájárulását a magyar civilek afganisztáni tevékenységéhez és kiemelte, hogy Görögország már második alkalommal döntött a Baglán tartományban folyó magyar újjáépítési projektek támogatása mellett. Hangsúlyozta, hogy a magyar-görög együttműködés jó példát mutathat más potenciális donorországoknak is, és reményét fejezte ki, hogy a két ország közötti együttműködés a jövőben is folytatódhat.

Jeorjilész elmondta: a kiváló magyar-görög kétoldalú kapcsolatok miatt döntött úgy a görög kormány, hogy közvetlen pénzügyi hozzájárulással támogatja a magyar projekteket.

Görögországnak nincs Afganisztánban a magyarhoz hasonló saját Tartományi Újjáépítési Csoportja (PRT), ezért is akart betársulni a magyar erőfeszítések finanszírozásába. Magyarországon kívül Görögország még Litvánia afganisztáni újjáépítési erőfeszítéseit részesíti hasonló támogatásban – közölte a nagykövet.

Görögország 2007-ben 500 ezer euróval támogatta a magyar civil szervezetek és minisztériumok afganisztáni programjait. Abból a hozzájárulásból többi között bábaképző, árvízvédelmi, folyószabályozási, illetve munkahely-teremtési és oktatásfejlesztési projektek valósultak meg.