Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megfontoltságra és előrelátásra van szükség

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Szováthy Kinga |  2022. március 16. 21:38

Magyarországnak nem szabad a háborúba belekeveredni - mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter az orosz-ukrán háború kapcsán március 16-án, szerdán, Soroksáron tartott lakossági tájékoztatóján.

Lakossagi_forum_Soroksar_20220316_13 copy

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, választókerületi elnök, országgyűlési képviselő meghívására tartott a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programról tájékoztatót Benkő Tibor honvédelmi miniszter. A tárcavezető az aktuális, a hazai védelempolitikát is alapjaiban meghatározó nemzetközi biztonsági helyzet kapcsán kiemelte: az utóbbi esztendőkben olyan kihívások érték térségünket – beleértve az illegális migrációs nyomást, a hibrid hadviselés megjelenését, a terrorizmus erősödését, a kibertér műveleti területté válását – amik a NATO által megjelölt keleti és déli fenyegetettségi irány metszéspontjában fekvő Magyarország részéről válaszokat követeltek.

Lakossagi_forum_Soroksar_20220316_09 copy

A tárcavezető beszélt arról is, hogy a Magyar Honvédség 2010-re szinte a megszűnés szélére került, az ország gazdasági állapota pedig csak 2015-ben tette lehetővé, hogy a kabinet érdemben el tudja kezdeni fejleszteni. Ezen okok miatt indította el a kormány a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot (HHP), melynek segítségével a Magyar Honvédség a térség csúcstechnológiával rendelkező, egyben legjobban kiképzett katonákból álló hadseregévé válik, ami minden lehetőségre felkészülve tudja garantálni Magyarország szuverenitását és a magyar emberek biztonságát.

A miniszter beszélt az orosz-ukrán háború aktuális helyzetéről. Hangsúlyozta: a NATO egyszerre vallja az elrettentés és a párbeszéd elvét, a magyar kormány álláspontja ebben az esetben sziklaszilárd, a konfliktust alapvetően diplomáciai úton kell megoldani, a párbeszéd és a tárgyalások jelentősége nem pótolható mással. Mint mondta, Magyarország határozottan elítéli az orosz agressziót, de hazánknak nem szabad ebbe a háborúba belekeveredni, ahogyan a NATO-nak sem. Utalt arra, hogy Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára is határozottan kijelentette: NATO-csapatok nem lépnek Ukrajna területére, ugyanakkor – tette hozzá - azt is meg kell akadályozni, hogy a háború bármilyen formában átlépje az ukrán határt. „Amit nem szabad megengedni, hogy ez a háború tovább eszkalálódjon, és Magyarországot bárki, bármiféle eseménnyel ebbe a háborúba beletaszítsa. Ezért nagyon fontos, hogy körültekintően, megfontoltan, előrelátóan cselekedjünk minden egyes kérdésben” – mondta.

Lakossagi_forum_Soroksar_20220316_05 copy

Benkő Tibor beszámolt a haditechnikai eszközök beszerzésének ütemezéséről, a honvédelmi nevelésről, a Honvéd Kadét Program fejlődéséről, az oktatási intézményekkel kötött együttműködési megállapodásokról, a napjainkra 11 500 főt számláló Önkéntes Tartalékos Rendszer sikeres kifejlesztéséről, a hazai hadiipar újraindításáról, valamint a katonai életpályamodellről. Utóbbi kapcsán kifejtette: a HHP középpontjában az ember, a katona áll, aki iránt egyfelől a társadalmi megbecsülés érzetét kell erősíteni, másrészt olyan kiszámítható és stabil életpályamodellt kell számára biztosítani, ami magában foglalja az illetményrendszer bővítését, a lakhatási támogatást, az előmeneteli rendszert, az egészségkárosodási ellátást, valamint az életpálya egészét átölelő, a pályára irányítástól a nyugállományú évekig terjedő struktúrát. Rámutatott: az új szemléletnek és a HHP-nek köszönhetően 13 ezerrel több katona szolgál a Magyar Honvédségben, mint 2010-ben.

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a fejlesztéseket a kormány mind erkölcsi, mind anyagi tekintetben a lehető legnagyobb mértékben támogatja. 2022-ben a védelmi kiadásokra 1003 milliárd forintot fordíthat a tárca, 2024-re pedig elérjük a NATO felé vállalt, a GDP 2 százalékát kitevő védelmi költségvetést.